V 11+3 | På riktigt

2011-12-29 | Klockan 23:03:39 | Kategori: Vecka 12 | Besökare online nu:

Det börjar kännas mer och mer på riktigt det här. Med Pytte alltså. Mycket mysigt :)
Idag åkte jag och Pyttes pappa till Babyproffsen och spanade in barnvagnar. Till en början höll jag på att fullkomligt svimma omedelbart av alla swivelhjul, duovagnar, kombivagnar, mjukliftar, hårdliftar, åkpåsar och babyskydd som man typ skall ha. Men sen efter att en mycket trevlig tjej som jobbade där guidat oss förstagångspäron runt i djungeln så utkristalliserade sig vissa behov:
- Vi behöver ha en vagn som passar i våran yttepytte-Aygo.
(Vi fick ta ut en del random vagnar och testa i bilen)
- Jag vill ha en barnvagn som ser ut som en barnvagn.
(För mig går mao mjuklift i sittvagn bort)
- Vi behöver en vagn som kan stå i ett barnvagnsförråd på gården, och med andra ord har en lätt liggdel med handtag som man kan bära tre trappor upp ELLER en mjuklift som Pytte ligger i.
- Om barnvagnen passar enkelt i bilen behöver vi INTE ha ett babyskydd som går att fästa på vagnen. Om vagnen är krånglig att packa ur och i kan det vara en fördel att kunna fästa skyddet på vagnen ifall man skall åka kortare turer med bilen, så man slipper packa in liggdelen varje gång man skall tex åka och handla.

Efter dagens tur till babybutiken har jag fastnat för två vagnar:
Teutonia Fun och Bugaboo Cameleon.
Teutonian var helt klart finast och billigast, men Bugaboon väger bara 9 kg allt som allt och var svinenkel att packa in i bilen, den fick till och med plats i Aygons bagageutrymme! :)
Men, den kostade över 10.000:- och då fick man inte med babyskyddet.
För samma pris fick man med skyddet med Teutonian.
Det är verkligen dyrt med barnvagnar, fast å andra sidan så har man dem typ i tre år och det blir bara 9:-/dygn i så fall ;)

Jaja, vi får väl se vad det blir. Det är väl en smart idé att vänta tills efter ultraljudet i februari, så det inte är tvillingar vi har att göra med ;)


V 11+0 | Vecka tolv

2011-12-26 | Klockan 14:13:16 | Kategori: Vecka 12 | Besökare online nu:
Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något. Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret:
Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.
Nu har det gått 7.5 veckor sedan vi plussade den 9 november, och jag har således gått in i den där berömda vecka 12. Jag är i tredje månaden och det är väl nu det börjar närma sig att berätta för chefen. Nästan alla andra på jobbet vet redan, och jag kan nästan sätta pengar på att någon skvallrat till resten :D

Humöret är det upp och ner med, är stundvis superglad och stundvis helt supergråtig, Ena stunden sitter jag och säger farväl till mitt gamla liv med spontanfikor, vinkvällar, öl på stan och ciggisar under fläkten, och andra stunden så välkomnar jag det nya med öppna famnar.
Det är lite läskigt med det nya. Främmande, spännande och lite läskigt.
Outforskad mark liksom.
Men tänk att få snuffa bebislukt dagarna i ända, det måste väl ändå slå allt annat? 

Hur är det med mina gravidsymptom då? Ptjoo, illamåendet har nästan lagt sig, mår lite pyton på kvällarna, men inte alls i den omfattning som förra veckan. Sjösjukan och snurrigheten är väl kvar, men inte riktigt i samma utsträckning. Förra veckan var skit.
Tuttarna gör mindre ont och har...öhh...slappnat av lite.

Så, rent fysiskt är det bättre. Hormonellt är det kaos. Jag hoppas och ber till någon högre makt att det snart går över. Tycker det är jobbigt att ha känslan att vilja krypa ut ur mitt eget skinn var och varannan dag haha! :)V 10+1 | Pyttes pappa

2011-12-16 | Klockan 21:52:00 | Kategori: Vecka 11 | Besökare online nu:

Pyttes pappa är världsbäst: När Pyttes pappas fru lider av kokade heta händer och nästan dör graviddöden mitt i natten, så går Pyttes pappa ut till köket, rotar runt och kommer tillbaka med kylskåpskall potatis som Pyttes mamma kan hålla i handen för att kyla ner sig.
Pyttes mamma somnar sen på två röda.


V 9+3 | Torsdag

2011-12-15 | Klockan 21:52:05 | Kategori: Vecka 10 | Besökare online nu:
Jag. mår. så. illa. Sjösjuk. Så fort jag lägger mig för natten så börjar den, sjösjukan. Jag kallsvettas, mår dåligt av att känna något mot huden, världen snurrar. Drömmer mardrömmar så fort jag somnar. Känner mig som en hormonkärring mest hela dagarna. Säger vädigt konstiga saker utan att tänka efter före. Skäller på kollegor. Känner inte igen mig själv. Vill börja "stråla" och "skina" snart. Min fina man går upp mitt i natten för att göra citronvatten till mig efter att ha googlat "illamående + gravid". Herregud vad hjälplös han måste känna sig. Men det är ju övergående det här, inget konstant. En biverkning på att yttepytte håller på att boa in sig i min kropp. Då är det okej. Hade jag inte varit gravid så hade jag nog lagt in mig själv på psyk. Men ändå, jag är så glad: Vi skall ha barn! :)

V 8+6 | Söndag

2011-12-11 | Klockan 23:43:54 | Kategori: Vecka 09 | Besökare online nu:
Oj, jag har inte skrivit här på jättelänge, har missat hela denna veckan :( Menmen, det har verkligen varit fullt upp på jobbet, så tröttheten från hell har tagit över min bleka lekamen återigen. Imorgon går vi in i vecka 10, och tiden går snabbt. Men ändå långsamt. Jag har luft i hela kroppen och känner mig höggravid och får knäppa upp knappen på ´ brallorna på eftermiddagarna. Mina tarmar har helt gett upp, men jag hoppas på bot ooch bättring när medicinen jag fått börjar hjälpa. Om den nu börjar hjälpa. Jag är konstant sjösjuk, yr och illamående och världen gungar allt som oftast. Icke skönt, men det går förhoppningsvis över. Pytte är inte längre jätteyttepytteliten utan typ fyra centimeter och med ett huvud hälften så stort som kroppen. Tufft. Alien :) Det hade varit jättepraktiskt om Pytte hade klarat sig utanför mig nu, då hade vi kunnat ha en yttepytteliten barnvagn som hade fått plats i Aygon utan att vi behöver bända in vagnskrället i bilen med spett och kofot som vi förmodligen behöver göra när h*n föds efter alla fullgågna veckor. Nä, nu är det dags för mig att sjösjuka mig mot sängen. Over and out.

V 7+5 | Lördag

2011-12-03 | Klockan 18:33:23 | Kategori: Vecka 08 | Besökare online nu:

Det är en sån jäkla pensionärsvarning på mig för tillfället. Jag orkar ingenting. Mår jag inte illa så är jag trött. Oftast är jag dock trött och mår illa samtidigt tyvärr.
Idag är det lördag. Vaknade kl 14.18. Det är sjukt och jag hoppas det går över snart. Har väl förstått att det är så här i första trimestern, men va fan liksom?

Men jag ska inte gnälla allt för mycket, man kanske skall ta vara på den här tiden då man kan ligga i soffan i morgonrock klockan typ sju en lördagskväll och kolla på Sverige - Australien i rollerderby-vm :)

Igår var vi på ett andra inskrivningsbesök på mvc och tog prover mm. Jag hade finfina värden :)
Nästa vecka har jag ett läkarbesök där, och så kommer vi bli kallade till dietisten eftersom jag behöver få lite koll på mina matvanor i och med min ibs...

Den 20 februari skall vi på ultraljud på Östra och sen drar de måntaliga besöken på mvc igång efter det :)


V 7+3 | Märkligt

2011-12-01 | Klockan 21:02:04 | Kategori: Vecka 08 | Besökare online nu:


Det är ju ändå verkligen märkligt att varje dag i detta räknas. Varje dag, varje timma, varje minut och varje sekund så händer det något inne i mig. Celler bildas i en rasande fart i min livmoder, Pyttet växer sig stark, fingrar bildas, könsorgan, hjärta börjar slå, ett liv.
 
Jag blir tårögd av tanken, okej att jag är lite extra gråtmild dessa dagar, men ändå. Det är coolt, av mig och mannen som jag älskar mest av allt i hela världen har det blivit ett eget litet liv som växer inne i mig.
Jag har faktiskt ett pyttelitet hjärta som tickar inne i min mage ♥

Imorgon är det besök på mvc igen, vi hann ju inte klart i måndags, så vi fortsätter med lite blodprover och så imorgon. Sen skall jag dit på onsdag i nästa vecka igen för en träff med mvc´s läkare eftersom jag har en del allergier, och så har jag ju den där jäkla IBS´en som redan börjat ställa till det. Gäller att få ordning på det i tid.

De senaste dagarna har jag känt mig lite nere på grund av min mage, för tillfället har jag så mycket luft i den så att jag känner mig höggravid trots att jag är i ynka vecka åtta. Får knäppa upp knappen i byxorna på eftermiddagen, och det gör ont och jag känner mig smällfet.
Ett besök hos frissan idag rådde faktiskt lite bot på det, och jag är nu mera lika korthårig och blond som vid vårat bröllop i somras. JAg har ju inte direkt mindre ont i magen, men jag är snygg i alla fall :)

RSS 2.0