V 7+2 | Apelsin

2011-11-30 | Klockan 11:03:35 | Kategori: Vecka 08 | Besökare online nu:

Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Vissa behöver kissa mycket oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

Embryot är närmare två centimeter långt. Än så länge mäts embryots längd som en rak linje från huvudet till stjärten.

Nu kan embryot göra några enkla rörelser. Armen har fått en armbåge, på händerna börjar fingrarna växa ut med simhud emellan, och tårna börjar utvecklas. Ögonen håller på att få ögonlock, men ligger ännu långt ut på sidan av huvudet. I munnen håller gommen, tungan och anlag för tänder på att bildas.

En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen. Det beror på att tarmarna växer till så snabbt att de inte får plats inne i kroppen.
http://www.1177.se

Igår kväll härjade illamåendet från hell, då jag praktiskt taget kände mig sjösjuk och yr, men utan att spy. Hulkade när jag borstade tänderna, haha! Men annars var det en bra dag, med lite mindre trötthet trots att jag somnade i en hög i soffan när jag kom hem.

I förrgår var vi på mvc för ett första inskrivningssamtal med våran barnmorska, det var...ehh...spännande. För det första ropade de in oss en halvtimma för sent, sen mitt under mötet kom Wille på att han inte hade sin vigselring på fingret, och jag var snorstressad för att jag skulle hämta upp en minibuss och åtta Ullaredsresenärer en halvtimma senare. Vi pratade om tobak, mediciner, knark och alkohol - och jag fick lite ångest över att jag varit full i början av graviditeten (innan jag plussade såklart), ångest för jag har läst att det inte är någon fara om man råkar göra det de första veckorna, men tydligen är det fel. Cellbildningen avstannar under tiden man dricker. Nu minns jag inte riktigt hur många gånger jag drack alkohol under de första veckorna, men jag tror i och för sig inte att det är någon fara, men ändå...

Efter mötet låg typ tre barnmorskor på knä ute i väntrummet och letade under soffan efter min käre makes vigselring.
Den återfanns hemma i sängen senare.
Och jag fick ställa in Ullaredsresan eftersom minibussen var sönder.
Och så råkade jag bluddra ur mig att jag är gravid inför typ alla mina kollegor.
Haha, o´what a day!

V 6+6 | Morbror Jens

2011-11-27 | Klockan 17:32:42 | Kategori: Vecka 07 | Besökare online nu:
Jag berättade för min lillebror att han skall bli morbror idag, bara lite tyst sådär, helt appropå när det var andra människor omkring oss. Och det kom tårar i hans ögon. Finaste pojke!
Det är min grej liksom, berätta det som en hemlis när det är folk runt omkring. Gjorde samma sak med Julia förra veckan, viskade det i personalköket på jobbet och hon uppenbarligen imploderade eftersom hon inte kunde explodera då det var folk som inte skulle veta det runt omkring oss. Taskigt, men kul :)

Idag är det söndag och jag har varit på Kronhusbodarnas julmarknad med mamma, mormor och lillebror. Sen däckade jag av trötthet när jag kom hem. Skulle egentligen följt med Wille till svågern med familj nu i eftermiddag, men jag var tvungen att stanna hemma för att jag verkligen är halvdö´.

Jag blev lite ledsen här om kvällen, för hur underbart det än skall bli med Pytte så tycker jag stundvis att det är rätt jobbigt att vara på tjocken just nu. Tröttheten från hell tar kål på mig, illamåendet från hell för att det känns som man svalt en flaska flytande smör, tjockheten från hell är på väg att ta över min kropp och så har jag fan inte kunnat göra number two på snart två (2) veckor. Ibs + graviditet är ingen bra kombo.

Men, imorgon går jag in i vecka åtta och det är dags för första besöket på mvc, det skall bli sååå spännande! :) Som jag har längtat till imorgon, hoppas man kan få göra ett gravtest till där, så mina inbillningstankar kan försvinna för gott haha!V 6+4 | Sömnpratare

2011-11-25 | Klockan 22:31:29 | Kategori: Vecka 07 | Besökare online nu:

De senaste dagarna har jag sovit väldigt oroligt, varit uppe och pinkat en gång i timman och pratat i sömnen däremellan.
Jag mår konstant illa, men spyr inte. Igår kväll låg jag i sängen och tänkte "men för guds skull låt mig får kräkas lite så illamåendet går över", men näpp, inte en endaste tillstymmelse till någon hulkning där inte.

Det är mysigt att gå runt med en hemlighet, det är mysigt att ligga i sängen på kvällarna och prata om det med Wille, drömma, planera :)
Men det är lite läskigt också. Helt plötsligt flyttas fokus från mej, oss till Pytte, och man stålsätter sig för att långa sovmornar, uppesittarnätter och vinkvällar är ett minne blott. Men på något sätt känns inte det så viktigt längre att få sova till tolv och sen gå och skrota med en kopp kaffe i handen till tre.

På måndag är det dags att träffa barnmorskan på mvc för ett första inskrivningssamtal. Då går jag in i vecka åtta, och det skall bli spännande med ett första besök på mvc. Wille följer såklart också med ♥Så, tror jag skall börja lista lite gravidsymptom här på bloggen också...
De första två veckorna efter plusset:
-Ont i tuttarna
-Molvärk i livmodern

De senaste veckorna:
-Illamående mest hela tiden
-Tuttontet fortsätter
-Svettiga och oljiga bröstvårtor, Wille garvade åt min googling :)
-Svidande bröstvårtor, som om nån doppat dem i dödlig syra
-Jag är kokhet på nätterna, som en kamin
-Vaknar för att pinka varje timma
-Konstant hungrig
-Världens känsligaste hud i ansiktet

Ja det var nog allt hittills, lär ju fylla på med fler grejer inom snar framtid :) Vad gör du med mig Pytte? ♥


V 5+6 | Sushicravings

2011-11-20 | Klockan 12:19:38 | Kategori: Vecka 06 | Besökare online nu:
Vissa dagar vaknar man upp och känner sig inte det minsta på tjocken. Typ som idag. Inget illamående, ingen molvärk. Visst, tuttarna ömmar ju - men det gör dem ju bara när jag tar på dem, och inte hela tiden.
Man vaknar liksom upp och funderar på om allt bara var en dröm.

Det är ju rätt svårt att ta in att det faktiskt är starten till en liten bebis inne i min mage. Enligt Familjeliv så är det sista dagen på vecka sex (5+6 alltså) idag och imorgon går vi således in i vecka sju, och pytte växer sig starkare och starkare där inne ♥

Jag har starka sushicravings. Jag googlar runt och möts av olika bud. Generellt skall man väl inte äta sushi, men samtidigt så tänker jag att japanska blivande morsor måste väl för fasen ha ätit rå fisk i århundraden eller? Men samtidigt kanske japanerna kan det där med hanteringen av sushifisk bättre än vi eftersom rätten faktiskt kommer där ifrån, jaja jag håller mig nog till räka, crabfish och avokado trots allt. Man vill ju inte riskera att nåt litet Listeriaäckel slinker in i mig.

Generellt så behöver jag ju äta mera fisk för att få i mig Omega3, äter verkligen aldrig fisk eftersom jag har lite svårt för vanlig frysdiskfisk. Är ju trots allt feskardotter och uppvuxen med så färsk fisk att den praktiskt taget hoppat på tallriken under min barndom. Men läste att man skall äta fisk 2-3 gånger i veckan, och så ofta lär man ju inte ta sig till en fiskbil, så det får väl bli lite fryst Alaska pollock från Konsums frysdisk då och då.

Trodde att kaffet skulle bli ett problem. 3 koppar á 1,5 dl rekomenderas, och jag dricker ju i vanliga fall några kannor om dagen, men det har funkat ok. Är inte jättesugen på massa kaffe längre, utan dricker det på morgonen och vissa dagr startar jag dagen med koffeinfritt kaffe om jag vet med mig att det kommer att bli en "kaffedrickardag". Måste säga att Gevalias koffeinfria näskaffe smakar exakt som deras vanliga bryggkaffe faktiskt :)

V 5+5 | Tröttheten

2011-11-19 | Klockan 19:12:33 | Kategori: Vecka 06 | Besökare online nu:
Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt att vara så här trött. Och nej det är inte inbillning heller, det är på riktigt.
Som idag, det är lördag (wohoo...): Andrea vaknar klockan 10 och är snortrött, verkligen. Äter en macka till frukost och somnar sen om för att vakna vid tolv. Kör Wille till Lindome, släpper av honom för att åka hem och...sova. Sen vaknar jag vid 16 och åker in till stan för en fika. Nu är klockan 19, och jag är åter hemma och...svintrött, MEN tänker banne mig inte gå och lägga mig igen, börjar ju bli läbbigt det här ju :S

Over and our *gäspar*

V 5+3 | Träning?

2011-11-17 | Klockan 22:11:19 | Kategori: Vecka 06 | Besökare online nu:
Hur har graviditetsstatusen varit denna torsdagen då? Ptjoo helt okej. Än så länge inget kräkande, dock illamående från och till - som slår till när man minst anar det. Tyvärr har jag märkt att det funkar att stävja illamåendet genom att äta något, och det är ju minst sagt inte bra. Har varit i Hammarkullen på planeringsdag hela dagen, och där serverades det baklava hela dagen lång, och det är ju inte direkt bra för min karaktär, hrrm...
Och så var det där med tuttarna då. För det första känns de enorma, så till den milda grad att det faktiskt känns som om folk glor på dem hela tiden. Och så gör de ont. Det pendlar från dag till dag, men idag har de verkligen gjort ont. Mycket märkligt vad som sker i kroppen.
Och så är det ju tröttheten från hell också... den som gör att man måste hasa hem från jobbet och sova tre timmars djupsömn när man kommer hem.

Att vara gravid ställer ju till det med roller derbyn tyvärr. Jag har googlat och googlat och velat hitta svar på att det är helt okej att utöva en fullkontaktsport på rullskridskor när man är gravid, men tyvärr verkar det ju såklart inte vara så smart. Det är hårda fall flera gånger under varje träning, och även om de är kontrollerade så kan ett hårt fall orsaka ett direkt missfall, och det vill jag verkligen inte utsätta mig själv för. De flesta amerikanska ligorna verkar ha ett totalstop för gravida spelare enligt de forum jag varit inne och ögnat igenom.

Problemet är hur jag skall göra med föreningen. Just nu undviker jag mest bara att gå på träningarna, utan att ha någon speciell anledning eftersom jag inte vill outa graviditeten redan i vecka sex. Men snart måste jag nog ändå ta det med någon där. Vet inte om jag skall ta ett helt uppehåll eller om jag skall engagera mig i en del föreningsfrågor, jag sitter ju med i spons/merch-gruppen, och skulle kunna göra en del jobb där under min niomånaderssjuka.

Känner ju ändå att jag vill träna, så jag skall nog teckna ett medlemsskap på Friskis tror jag. Skulle ju kunna träna där de dagarna i veckan jag i vanliga fall tränar rd, bara för att hålla igång fysiken lite.
Aja, många funderingar blir det :) 

 

V 5+1 | 13,2%

2011-11-15 | Klockan 11:09:19 | Kategori: Vecka 06 | Besökare online nu:
Igår köpte jag en gravidtidning på Hemköp/Frölunda torg. Jag smög med den som en ninja fram till självbetjäningskassorna, ihoprullad i handen så att ingen random ungdom jag jobbar med eller kollega skulle se. Spännande :)

13,2% av graviditeten har gått, och jag tycker att det låter mycket. Jag och Wille skall på inskrivningssamtal på mvc den 28 november, då är jag i vecka åtta.
Just nu befinner man sig ju i ett sådant där tillstånd när man bara vill att tiden skall gå supersnabbt. I alla fall fram till vecka tolv då allt känns lite säkrare och risken för komplikationer minskar.

Vi har hittills berättat det för våra familjer och ett mycket litet antal vänner. Anledningen till att ens berätta det för någon nu är ju att vi måste få dela glädjen med några, plus att om något skulle gå galet så är det skönt att det finns några som vet vad man går igenom utan att behöva förklara varför.
Alla tog emot beskedet med stor gjädje i alla fall, såklart! :)

Vilka graviditetssymptom har jag då? Ptjoo, förutom att känna mig svintjock och vätskefylld så har tuttarna växt minst en storlek, molvärk hela tiden i tjejmagen och illamående då och då. Och så är jag svintrött hela tiden. Jag kan sitta och somna medans någon pratar med mig.

Wille är verkligen bäst i detta, han googlar, läser, intresserar sig, tänker mycket, pratar och myser :)
Underbart att få dela detta med honom ♥

V 5+0 | Raketforskning

2011-11-14 | Klockan 09:48:22 | Kategori: Vecka 06 | Besökare online nu:


Då är det måndag och jag går in i vecka sex. Det är nästan raketforskning att som oinvigd lära sig de där sätten att räkna på, men jag tror jag hajjat det nu:
För sex veckor sedan var det min sista mens första dag (den 10 oktober), och därifrån räknar man att graviditeten startade. Sen blev inte ägget befruktat förrän två veckor senare, och det gör således att det där litta yttepyttet nu är fyra veckor.
5+0 betyder således att femte veckan är färdig, och nollan är starten på vecka sex. Man räknar fram till 5+6, sen första dagen i vecka sju blir det alltså 6+0.
Stört.

Vecka 6 enligt 1177.se

Nu har mensen dragit två veckor över tiden för de flesta, och många vet att de är gravida. Brösten kan vara spända och man kan må illa. Det är också vanligt att man är väldigt trött och många behöver gå hem och sova efter jobbet varje dag. Allt detta är som det ska. Det är kroppens sätt att tala om att man är gravid.

Den här veckan börjar hjärtat att slå i det lilla embryot, som nu är cirka fyra millimeter långt och liknar en liten, böjd larv.

Det som ska bli armar bildas i början av veckan, och mot slutet av veckan bildas det som ska bli ben. Det syns en antydan till var de kommer att sitta. Armarna kommer även i fortsättningen att utvecklas före benen.

Inuti embryot går den blivande tarmen från huvudänden till stjärtänden. De inre organen som magsäcken, tarmarna och njurarna är på väg att bli till. Det som ska bli hjärnan, ryggmärgen och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas, liksom ryggkotorna.

Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns nästan inget fostervatten. Häftstjälken, som ska bli navelsträngen, är än så länge kort. Den ska växa så den blir lång och elastisk, och kommer att omges av ett lager med skyddande gelé för att tåla fostrets alla rörelser senare under graviditeten.
V 4+6 | 2011.11.09

2011-11-13 | Klockan 13:08:22 | Kategori: På tjocken | Besökare online nu:


Efter två veckor av brännande tuttar, konstant molvärk i de lite mer kvinnliga organen och en lingonvecka som var tre dagar försenad, kom domen: Jag är visst på tjocken.
Så att säga.

Wow!

Hur tar man in det?
Man står i badrummet och kramar sin man, vars ögon glittrar.
Man känner sig uppfyllas av något stort, obeskrivligt inombords.
Något som man aldrig känt innan.
Inte den sorten i alla fall.
Obeskrivlig glädje.

Så jäkla häftigt!RSS 2.0