V 5+0 | Raketforskning

2011-11-14 | Klockan 09:48:22 | Kategori: Vecka 06 | Besökare online nu:


Då är det måndag och jag går in i vecka sex. Det är nästan raketforskning att som oinvigd lära sig de där sätten att räkna på, men jag tror jag hajjat det nu:
För sex veckor sedan var det min sista mens första dag (den 10 oktober), och därifrån räknar man att graviditeten startade. Sen blev inte ägget befruktat förrän två veckor senare, och det gör således att det där litta yttepyttet nu är fyra veckor.
5+0 betyder således att femte veckan är färdig, och nollan är starten på vecka sex. Man räknar fram till 5+6, sen första dagen i vecka sju blir det alltså 6+0.
Stört.

Vecka 6 enligt 1177.se

Nu har mensen dragit två veckor över tiden för de flesta, och många vet att de är gravida. Brösten kan vara spända och man kan må illa. Det är också vanligt att man är väldigt trött och många behöver gå hem och sova efter jobbet varje dag. Allt detta är som det ska. Det är kroppens sätt att tala om att man är gravid.

Den här veckan börjar hjärtat att slå i det lilla embryot, som nu är cirka fyra millimeter långt och liknar en liten, böjd larv.

Det som ska bli armar bildas i början av veckan, och mot slutet av veckan bildas det som ska bli ben. Det syns en antydan till var de kommer att sitta. Armarna kommer även i fortsättningen att utvecklas före benen.

Inuti embryot går den blivande tarmen från huvudänden till stjärtänden. De inre organen som magsäcken, tarmarna och njurarna är på väg att bli till. Det som ska bli hjärnan, ryggmärgen och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas, liksom ryggkotorna.

Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns nästan inget fostervatten. Häftstjälken, som ska bli navelsträngen, är än så länge kort. Den ska växa så den blir lång och elastisk, och kommer att omges av ett lager med skyddande gelé för att tåla fostrets alla rörelser senare under graviditeten.






KOMMENTARER

-> NAMN
-> E-MAIL

-> DIN HEMSIDA/BLOGG

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?



RSS 2.0