Tjugosju veckor | Lillugglan

2012-10-24 | Klockan 13:27:35 | Kategori: Sjugosju veckor | Besökare online nu:
Mammagos 💚
 
Det här med maten har ju gått mig på nerverna, stundtals har jag helt ärligt blivit ledsen, frustrerad och arg när Ian inte vill äta, inte på Ian då - utan på situationen, att jag inte klarar det, nederlag är inte min grej.
Men de senaste dagarna har jag lugnat ner mig en smula, känt att det ju ändå inte spelar någon roll hur mycket jag brinner inombords, han äter inte mer för det liksom.
 
Idag hade vi BVC-tid, men de ringde tidigt i morse på telesvararen och meddelade att Ians fina sköterska är sjuk. Hade verkligen sett fram dagens besök, då vi kände att vi behövde diskutera mat och vikt och matning och kolla järnvärdet då Ian är så himla trött sedan vi slutade med Niferexet.
Ringde upp och bestämde att vi skulle komma in ändå och ta en vikt, så vi packade in herr mat-motvalls i bilen och möttes upp av Lillugglans VD som vägde, mätte, hämtade mer mat, snackade och kom med så många goda råd! Sen hämtade hon Dr Pontus som även han klämde, kände och tog ett Hb på Ian.
Dagens vikt landade på 4750 gram, längden på 55 cm och Hb't på godkända 115.
 
Han har gått upp 200 gram på tre veckor, vilket väl inte är superduperbra - men det är ändå en uppgång. Han går inte ner i vikt. Vi skall fortsätta kämpa med maten (Pepticate), och även fylla ut med gröt. Var nere på Konsum och inhandlade Sinlac, gröt som är fri från komjölksprotein, gluten och laktos och hoppas att lite mer fast föda kan fåigång hans matintresse. Han diggar ju puréer, men bara några teskedar sen tar det stopp. Så, mjölkproteinfri ersättning och gröt skall banne mig få fart på den lille nej-sägaren igen!
 
 Pingvinantastning
 
Vi är så nöjda att vi valde Lillugglans BVC, när Ian blev utskriven från neo kände vi oss lite hjälplösa och ensamma med honom, på sjukhuset fanns det ju en läkare eller sjuksköterska att vända sig till så fort man var orolig för något, hemma fanns det inte det. Men så började vi gå på Lillugglan, på rekommendation av personalen både på avdelning 316 och 210, och av andra föräldrar till för tidigt födda barn. Och det är fantastiskt! Dels är det en trygghet i att Lillugglans doktor är neonantolog och har jobbat på 316, så han vet vad man pratar om, kan lugna oss i våra funderingar och ställer frågor utifrån Ians historia som för tidigt född.
Och det är även en ofantligt stor sak att kunna få komma på ett spontanbesök och ändå få så mycket uppmärksamhet och tid trots att våran BVC-sköterska var sjuk. Alla föräldrar och för tidigt födda barn borde ha möjligheten att få gå till ett BVCsom Lillugglan! 
De tar även emot barn som är födda när de skall, så med andra ord rekommenderar jag alla att lista era barn på Lillugglan såklart!
 
http://www.lillugglan.se/ 
 
Så, nu skall jag hänga med Ian som är på väg att vakna, bjuda honom på lite gröt och sen gå ut i hösten och ta en promenad.
Kärlek till er alla! 💘

Tjugosju veckor | Pytte

2012-10-22 | Klockan 09:16:00 | Kategori: Tjugosju veckor | Besökare online nu:
 
Någongång under Ians sista dagar på avdelning 210 på Mölndals sjukhus satt jag i föräldraköket och åt frukost och pratade med en av sjuksköterskorna där, och hon sade:
"Vet du, jag jobbade en natt på neonatalen på östra sjukhuset, precis när Ian var ny, och en kollega sade åt mig att gå och vända på honom. Jag hade aldrig träffat Ian, och när jag lyfte på hans kuvösskynke så insåg jag att det var det minsta barn jag någonsin sett, och att jag inte skulle våga vända honom för jag var så rädd att göra honom illa. Så jag fick helt enkelt be min kollega om hjälp, och jag minns att mina händer darrade så när vi lyfte honom"
 
Jag befinner mig på memory lane för tillfället, tänker mycket på neotiden, ofta med glädje men också med lite panikkänsla i magen eftersom jag vet, och känner, att vi tog rätt mycket stryk under den tiden. Människor frågar ofta "men hur orkade ni", och svaret är ju såklart att vi inte hade något annat val än att kämpa för Ian under hans tid i intensivvården. Det var där våran fokus låg, och allt annat ställdes åt sidan till förmån för att räddad vårt barn.
 
 
Ian äter dåligt och varje matning är en kamp. De senaste två veckornas matmängd har legat på 400-600 ml per dygn, och Ian verkar ha tappat intresset för mat.
För mig, som prematurmamma, som aldrig gav mitt barn valet att stanna kvar inne i min mage och växa sig stor och stark där inne, utan som det känns ibland, tvingade ut honom i vecka 25 och gjorde hans liv till en kamp fullt av nålstick, blodförgiftningar och operationer - och sen till råga på allt så kunde jag inte amma honom utan fick mata honom med andra mammors mat, och efter det ge honom syntetiskt framställd mjölk - så har det tagit rätt styggt att han inte vill äta ordentligt. Att jag inte ens klaraattityd att ge honom ersättning.
Läs ovanstående kursiva text med ett öppet sinne, och förstå att jag är medveten om att mina skuldkänslor inte behöver finnas eftersom allt skedde av orsaker utom min påverkan. Men, det finns alltid ett men, hjärnan tar tid på sig att bearbeta saker och ting, och fram tills det är klart kommer jag nog stundtals att känna så här ändå.
 
BVC har satt honom på mjölkfri ersättning (Pepticate) för att se om han kanske blivit intolerant mot mjölkprotein, och hela dagarna går åt till att försöka få i Ian mat. Jag kanske inbillar mig, men jag tycker att han börjar kännas "tunn" och det skall bli med stor nyfikenhet vi lägger honom på vågen nästa onsdag, och vad som händer efter det. Annars är han som vanligt, kanske lite ledsnare, vaknar ofta med en darrande underläpp och med gråt i halsen, men sprallar, skrattar och är ju alldeles underbar mest hela tiden ändå.
 
Pepticaten har gjort honom till en bullrig gastub, men det verkar lätta nu och bli lite bättre. En positiv sak är att det verkar ha fått fart på lilla magen, men samtidigt är det svårt att veta om det är på grund av nya maten, eller på grund av det faktum att vi faktiskt slutade med järnet några dagar innan vi började med nya maten.
Det är en sak som är svårt med att gå både på BVC och på neonatals läkarmottagning, det är svårt att veta vem vi skall lyssna på, för ofta kommer det lite olika bud från de olika ställena. BVC går vi till minst var tredje vecka, och neonatals mottagning var tredje månad. Så för att inte bli helt tilltade i huvudena så blir det nu BVC's tips och råd som går först. De träffar Ian oftare och ser helheten. Neonatal får stå för de medicinska bedömningarna. Så får det bli.
 
Han är så fin, vårat barn.
Han som fick namnet Ian, 
för att det kändes stort och starkt och rockstjärneaktigt.
Han som egentligen aldrig var speciellt liten, det var mest som det såg ut.
Jag menar, med ett så stort hjärta fyllt med så mycket kärlek finns det väl ingen,
som vågar kalla honom liten?
Han är ju Ian.
Våran Ian,
som vaknar med ett leende och somnar med ett leende.
Som tittar på sin pappa och berättar hur mycket han saknat honom när han kommer hem från jobbet.
Fast på sitt sätt, med sina läten och sitt klingande joller.
 
Det var som om någon slog mig i magen så att luften trycktes ur lungorna där jag satt inne i biosalongen.
Jag hade varit i väg från mitt barn i två timmar, och helt plötsligt saknade jag honom så att jag inte kunde tänka på annat.
Hans doft, den lilla rynkan bakom öronsnibben, de mandelformade ögonen.
Allt.
Det är märkligt det där med barn, hur de upptar hela ens dag. 
Hur han upptar hela en tillvaro.
Det är alldeles underbart och så stort!
 
 
 

Tjugosex veckor | Flaxande händer

2012-10-10 | Klockan 20:33:54 | Kategori: Tjugosex veckor | Besökare online nu:
 
 
Ian sover åtta-tio timmar i streck på natten, och så vill han mest bara gå.
Det där med sömnen är ju helt fantastiskt, och rätt så ofattbart, samtidigt som det gör att han kanske inte riktigt får i sig den mängd mat som han skall ha per dygn eftersom han sover över ett mål, ofta två, och oftast äter ett rätt litet kvällsmål. Men det är ju inte så att vi har lust att väcka honom, så det inverkar ju såklart på hans vikt då det visade sig idag att han bara ökat 5 gram den senaste veckan.
Det där med att vilja gå innebär att man håller honom i händerna och så drar han upp sig till sittande och sen fortsätter han till stående och så vinglar han omkring på sladdriga ben i sängen medans man håller honom i händerna, ser jätteroligt ut eftersom han ju fortfarande är i storlek "nyfödd". Men som han kämpar och sliter, ler ett stort tandlöst leende, och han orkar max 30 sekunder men blir bättre och bättre för varje dag.
Det roliga i allt detta är att han fortfarande inte vänder sig från rygg till mage, men gå skall han minsann göra :) 
 
Ian är nog inne i en tröttisperiod nu, idag har han sovit väldigt mycket, och slumrar till när man minst anar det. Igår somnade han lite här och var, i babysittern, i sängen, på mig, på golvet. Inga långa perioder, kanske en kvart/halvtimma åt gången men ändå.
 


Idag har det varit läkarbesök hos Ians neo-läkare, som skall följa honom upp i skolåldern. Det var bara beröm och lovord. Utvecklingsmässigt så ligger har någonstans mellan 3-4 månader, och i vissa saker till och med mer än så. Han drar sig upp till sittande ställning när man håller honom i händerna och med det är han före sin tid.
Han behöver träna lite mer på att ligga på mage och lyfta huvud och bål, så det och att mata lite oftare blir prioritet nu framöver.
4555 gram vägde han in på idag, och var 55 centimeter lång.
Hon sade även att hon inte tyckte att Ian ser ut som en prematur, och hon har tidigare sagt att "om jag inte kände Ian och fick träffa honom, och ni sade att han föddes den 20 juli så skulle jag tro på det". Inte för att det spelar någon roll med utseendet egentligen, men det är intressant för när vi låg på neo så hävdade många som jobbade där att det inte finns något typiskt prematurt utseende.
 
Dr Neotyckte även att vi allt kunde börja ge Ian mat lite oftare, och på regelbunden basis - så det första jag gjorde när vi kom hem var att ge sötnöten morots- och palsternackspuré. Till hans stora glädje! Han var helt överlycklig! Visst blir han glad av katrinplommonpurén, men den är ju rätt sur, purén idag smakar lite mer matigt och neutralt, och shit vilken glad kille han blev. Han öppnade till och med munnen efter ett tag när skeden närmade sig munnen, så han fattade verkligen grejen idag. Våran älskade Ian ♥
 
 
Jag tittar på honom flera gånger om dagen och tänker "herregud!"
Tänk att han klarade det.
Tänk när han låg där på mitt bröst, timma ut och timma in.
Och jag stirrade ut över en ständigt skiftande himmel utanför Östra sjukhusets ryssgråa fasad..
Med ständiga larm plingandes i bakgrunden låg jag där och var ett med Ian.
Han var så liten så att jag kunde hålla hans fötter, ben och rumpa i min kupade hand när han låg på mitt bröst.
Tänk den dagen jag tittade mig runt i rummet för att försäkra mig att ingen såg, och så gav jag honom en hastig puss på huvudet bara för att jag hade en sådan brinnande längtan efter honom, att få vara honom nära på ett sätt jag inte visste om jag egentligen fick.
Den överhängande risken för infektioner och virus gjorde det svårt att visa att man älskade. Att gå hem varje kväll och känna att man egentligen ville ha mer än vad man fick. Som att vara förälskad på avstånd men ändå så nära.
Men man blev modigare och modigare, vågade stryka över ryggen, klappa över ögonbrynen och tillslut vågade jag pussa. Känna hans ömtåliga hud mot mig, som om det vore den mest naturliga saken i världen.
Och där och då kom bekräftelsen, då kärleken slog ner som en blixt i kroppen.
Han är mitt barn, vårat kött och blod.
Och ingenting i universum kan kännas mer naturligt än just det.
 
Linnéa och Neo var på kompisbesök igår, och Linnéa sa: "Herregud vad vi pussar våra barn!", och det gör vi verkligen. Hela tiden. Och man får ändå inte nog. Det är som om vi tar igen det där som vi inte kunde göra under deras första veckor i livet.
 
Jag är glad att vi har Linnéa, Fredrik och Neo. De betyder mycket och det känns som om vi funnit kompisar för livet, både till oss och till Ian. Grabbarna följs åt i utvecklingen och vi vuxna är likasinnade. Det är skönt att kunna prata om klassiska prematurgrejer, typ "ööhh Ian vill typ bara ställa sig upp hela tiden, skall de kunna det nu?" och det är skönt att kunna snacka om helt vanliga saker som inte berör våra barns prematuritet ♥
 
Ians nya grej i utvecklingen är händerna. De är överallt i ansiktet hela tiden och jämt. Man får kriga med de små labbarna när man skall mata honom, eftersom de flänger omkring i ansiktet och slår bort flaskan hela tiden. Han greppar efter saker, och hans Pingu-gossedjur är ständigt illa ute eftersom Ian konstant grabbar tag om det och stoppar in delar av det i munnen. Hoppas inte Pingu-stackaren känner sig skändad... :)
 
Och så fick vi försäkringspapprena från Folksam här om dagen, och Ian är nu fullt försäkrad hos dem. Heja Folksam som som slår ett slag för de för tidigt födda barnen!
Och i måndags fyllde Ian sex månader, huj vad tiden går!
Grattis Ian! ♥
  
 
 
 
 
 

RSS 2.0