Höger eller vänster?


Upphovsrätten.

Eftersom alla Wikipediaupplagor, inklusive Wikipedia på svenska, ligger på servrar i USA, gäller till stor del den amerikanska upphovsrättslag-stiftningen. Hur mycket den svenska lagstiftningen gäller för skribenter i Sverige, samt hur samspelet mellan Wikipedia, GFDL och internationella rättigheter fungerar, är fortfarande omdebatterade frågor, se till exempel den här sidans diskussionssida. För att undvika copyright-paranoia kan det vara bra att vara försiktig med vilka bilder man laddar upp.

Enligt amerikanska upphovsrättslagar är dock alla bilder som publicerades före 1 januari 1923 numera i public domain och får användas fritt. De bilderna får således även användas på svenska Wikipedia. Sådana och andra public domain-foton kan du hitta på Wikipedia:Resurser.

Det tillhör inte vanliga användares uppgifter att hålla efter tänkbara upphovsrättsintrång. Men om du har starka misstankar om att en bild är upphovsrättsskyddad (till exempel om bilden beskrivningssida saknar information och du har sett den på andra ställen med copyright-stämpel), kan du anmäla den till Bilder som bör raderas.


RSS 2.0