Fritidsledare

Fritidsledaren i en kommun har ofta en fritidsgård eller kvartersgård som bas. Arbetet går ut på att erbjuda möjligheter till en aktiv fritid för barnen och ungdomarna på gården. Initiativet till vad som ska hända på gården kommer från besökarna, och fritidsledarens roll är att stödja och coacha deltagarna i genomförandet. Det kan innebära att ordna aktiviteter av olika slag, allt från sport och friluftsliv till musik och måleri.

Arbetet innebär mycket kontakt med människor. Fritidsledaren måste vara lyhörd och intresserad av mänskliga relationer. För de unga man träffar är man en viktig kontakt med vuxenvärlden.

En del av arbetstiden går åt till att samarbeta med andra människor i ungdomarnas värld. Det kan till exempel vara personalen i skolan, kommunens socialsekreterare och fältassistenter, kvarterspolisen och ungdomarnas föräldrar. Arbetet innehåller också en del administrativa uppgifter. Ibland ingår även lokalvård och visst underhåll av föreningslokalerna.

I dag är det vanligt att fritidsgårdarna delar lokal med skolan. Fritidsledare kan i så fall också arbeta med mellanstadiebarn inom skolbarnsomsorgen. Då leder man aktiviteter för dem efter skoldagens slut och under loven.

Andra fritidsledare arbetar med barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning eller med personer med psykiska funktionshinder. Då stödjer och underlättar man för personerna att klara sig i samhället.

Även inom äldreomsorgen finns fritidsledare, som har till uppgift att aktivera de äldre. Oftast arbetar de på kommunens dagcentraler.

Fritidsledare kan också vara anställda av föreningar, organisationer och företag. Arbetstiden kan vara förlagd till både dag- och kvällstid och helger. Deltidsarbete är vanligt inom fritidssektorn. Upp

Utbildning

Fritidsledare utbildas vid folkhögskolan och utbildningen finns på många platser i landet. Utbildningen är på två år och har olika inriktning vid de olika skolorna.

För att bli antagen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.


På vissa skolor krävs dessutom erfarenhet (praktik eller arbete) från fritidssektorn eller annat område som bedöms relevant för utbildningen och yrket. Kontrollera kraven med den skola du är intresserad av.

På vissa universitet och högskolor finns det möjligheter att tillgodoräkna sig delar av fritidsledarutbildningen för vidare studier i ämnena pedagogik och sociologi liksom vissa studieprogram. Varje universitet och högskola avgör själva i vilken mån fritidsledarutbildning kan tillgodoräknas som en del i kommande studier.
I Utbildningar.arbetsformedlingen.se kan du söka information om utbildningar. Upp

Framtid

Fritidsledarnas arbetsmarknad har försämrats det senaste året och efterfrågan har därmed legat på en låg nivå. En del av de idag yrkesverksamma saknar utbildning, men arbetsgivarna försöker successivt ersätta dessa med utbildade fritidsledare. Under det kommande året förutses hård konkurrens om de lediga jobben. Samtidigt är möjligheten för utbildade fritidsledare att hitta ett arbete hygglig, men för dem utan utbildning är konkurrensen mycket hård. Det förekommer regionala skillnader och arbetsmarknaden väntas variera från hård konkurrens om de lediga jobben till balans mellan tillgång och efterfrågan på fritidsledare. Gynnsammast är arbetsmarknaden i Stockholm, Uppsala, Västmanland, Södermanland och Östergötland.

Fritidsledarutbildningen har stor bredd, vilket gör att fritidsledare idag även återfinns inom skola, omsorg och behandlings- och kriminalvård.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0