V 37+0 | ROP

2012-06-30 | Klockan 16:05:06 | Kategori: Ian vecka 36 | Besökare online nu:
Ian redo för avfärd mot Östra sjukhuset.
 
I förrgår var det åter dags för ögonundersökning och det visade sig att kärlen i Ians ögon börjat växa och förgrena sig mer än vad som är bra, så därför beslutades det att han snabbt måste opereras för att förhindra att blodkärlen växer ihop över ögat, eller gör så att hornhinnan lossnar. Detta syndrom kallar för ROP och är en relativt vanlig åkomma hos prematurer födda före vecka 29.
ROP leder till kraftiga synnedsättningar eller blindhet om det inte stoppas i tid.
 
Sagt och gjort. Ian packades in i transportkuvösen och vi rafsade snabbt ihop det vi ville ha med oss från vårat rum på Mölndal.
 
Funderar på hur många olika rum vi vistats i de senaste månaderna. Här har vi rum 004 på avdelning 316, östra sjukhuset.
 
Väl på Östra blev vi installerade i ett övervakningsrum med två tältsängar i, och campade sedan där inne hela kvällen och natten mot fredagen. Ian sov med oss. Eller sov och sov, det blev inte mycket sömn för någon av oss eftersom det mellan matningarna även skulle tvättas och skrubbas liten prematurpojke, så han blev ren inför operationen.
Klockan fyra igår morse var jag med Ian i undersökningsrummet där man satte en infart i handen för att kunna ge dropp. Sen var Ian orolig  och gnällig och sov på sin pappas bröst i fåtöljen ända tills sköterskan kom och sade till oss att det var dags för operation.
 
Operationen är en laseroperation där man bränner av blodkärlen, och den tog cirka en timma. Ian låg kopplad till respirator under tiden, men den plockades bort så fort man var klar.
Han fick vakna upp på Barnintensiven, och när vi kom dit så hade han precis vaknat och låg och vrålade, hungrig efter mat och kärlek från sina föräldrar.
Gårdagen efter operationen ägnades åt att sitta med en trött och ynklig Ian, gosa med honom och pyssla om honom. Stackars liten, ont i ögonen som också var helt igensvullna.
Han blev bättre och bättre, och piggare och piggare och inatt rullade en sköterska in honom till oss på rummet då man beslutat att han var frisk nog för att slippa ligga på salen.
På ronden i morse beslutades det att han fick åka tillbaka till Mölndal, så vid 11 kom en ambulans och hämtade upp honom och körde honom tillbaka till avdelning 210 på Mölndal.
 
Så nu är vi tillbaka på Mölndal igen, trötta och rätt slut efter två rätt så slitsamma dygn. Det är ofantligt jobbigt att behöva utsätta Ian för alla dessa sakerna, undersökningarna, droppen, nålarna och olika människorna som håller på med honom. Varje stick han får, smärtar i oss också.
Men förhoppningsvis är sjukhustiden snart över. Innan operationen hade Ian varit fri från syrgasen i fyra dagar och vi tror att vi hade varit hemma med honom i slutet av helgen, eller mitten av nästa vecka.
Nu har nog hemgången blivit lite sinkad eftersom Ian nyss opererats och behöver lite syrgas för att återhämta sig, men vi får se vad som händer de närmsta dagarna.
 
Allt har i alla fall gått bra, Ian mår bra, vi mår bra och vi hade väl operationen på känn eftersom man sett aktivitet i Ians ögon under några veckor nu, och det barkade åt detta hållet även om det gick lite väl snabbt för att hänga med från sista undersökningen tills det att vi var tillbaka på 316 igen.
 
Det här inlägget skulle egentligen handla om blodtransfusion nummer elva, hur coolt det är med alla som syr saker, skickar kläder och bryr sig om oss (♥), första barnvagnspromenaden och Ians nya babygym - men det får nästa inlägg handla om istället.
 
All kärlek till er!

V 36+2 | Två kilo!

2012-06-25 | Klockan 12:11:27 | Kategori: Ian vecka 36 | Besökare online nu:
Ians mamma gillar att ta egobilder, nu med bebis på armen. En flagga stod vid Ians plats på hans elvaveckorsdag, två kilo! Ian snésuger på sin tumme, gulle! Liten fot i stor hand. Stor kille somnar i mammas urringning. 100% i syresättning utan syrgas, han har allt sina stunder. Mamma och Ian-gos i sängen. Pappa köper SOA-kläder åt hårdrocksgrabben ♥
 
Det slår mig allt oftare att Ian faktiskt vägde lite mindre än två trehundragrammare chips. Det är svårt att förstå, även för oss.
Ofattbart.
För nu ligger han ju där, tvåkilosgrabben, och plirar med sina glittrande ögon emot oss, smäller av ett leende när man minst anar det, gosar in sig ordentligt i ens bröst när man har honom i famnen.
Han lade sig på kvåkilosstrecket igår, och strax därefter fyllde han en Pampers i storlek "1", och minskade säkert en hundra gram igen, men det räknas inte, det var ju efter vägningen ju.
Stora grabben!
 
Han har haft lite jobbigt med syresättningen de senaste dagarna. Speciellt vid matning. Han har börjat få bradykardier (pulsfall) igen, så man håller lite koll på honom. Man tror dock att hans pulsfall har med att han sätter i halsen att göra, "dykreflexen" slår till.
 
Så här står det på Wikipedia om det: "Strupreflexen är en skyddsreflex som gör så att struphuvudet stängs när vatten eller andra vätskor åker ner i svalget. Andningen upphör då tillfälligt. Den lilla mängd vatten (ca 3-4 mm) som ev. finns i luftröret kommer då att sväljas ned. Dessutom slår hjärtat långsammare (ibland hälften så fort), blodtrycket höjs och blodet omfördelas från lemmarna till de inre organen. På detta sätt sparas syre. I reflexen ingår också rörelser med armar och ben för att hjälper även små barn upp till ytan igen. Reflexen är medfödd och mattas av med ökad ålder och trycks i vuxen ålder oftast undan av den mer dominanta hjärnbarken".
 
Men han äter så duktigt, våran Ian. Idag har man börjat blanda 25 ml bröstmjölk med 25 ml mjölkersättning, för att så sakteliga gå över till enbart ersättning. Han tar långa, långsamma sugtag, och så pausar han och man ser på poxmätaren (saturationsmätaren), hur han återhämtar sig och samlar kraft i varje paus. Vi människor är fantastiska, jag kan börja gråta av bara tanken på vilka mirakel vi är allihopa. Hur våra kroppar fungerar som små delikata kretslopp från det att vi föds till det att vi dör.
Det är verkligen magiskt.
Om jag hade haft en tendens att bli religiös, så hade jag nog nästan blivit det i detta läget.
 
Jag menar, där ligger det ett litet barn i min mage,
som helt plötsligt inte får vara kvar.
Han är långt ifrån färdig, har röd klibbig hud, lungor som inte är klara, brosket i öronen är ännu inte bildat, 
en hjärna som är helt slät, och som i framtiden även skall styra blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur,
men också intellekt, känslor, minne och inlärning.
Men hans hjärta slår redan.
Snabbt, snabbt, snabbt pickar det på där inne i den pyttelilla kroppen.
Det som är beviset det yttersta beviset på viljan att fortsätta leva.
 
Och så går dagarna, veckorna, månaderna,
och den där lilla varelsen blir större och starkare fysiskt och mentalt,
börjar visa intresse för omvärlden.
Sladd efter sladd blir borttagen från hans lilla kropp.
Hålen efter mängder av stick och infarter växer igen.
Man får hans första leende avfyrat emot sig,
och ibland känns det som marken under mina fötter bara försvinner och hur man faller ner i en evighet av virvlar och vindar där man kastas runt i en evighet av känslostormar.
Helt plötsligt är det ett barn som ligger där.
Barnet Ian, med framtiden inför sig och världen under sina fötter.
Han som kan bli vad han vill i hela världen,
han som kommer att förstå att Impossible faktiskt betyder I´m possible.
Och som betyder att ingenting är omöjligt, jag är möjlig.
 
"Omöjligt" är bara ett stort ord som kastas runt av små män, som tycker det lättare att leva i världen som de har har fått - än att utforska makten de har att förändra den.
"Omöjligt" är inte ett faktum. Det är en åsikt.
"Omöjligt" är inte ett uttalande. Det är en utmaning.
"Omöjligt" är potential. "Omöjligt" är tillfällig.
"Omöjligt" är ingenting. Impossible is nothing.
 
Förkyld är han i alla fall, slemmig i halsen och så fick han näsdroppar igår.
Lilla killen, nös så att mamma blev helt blöt, typ.
Han sätter väldigt lätt i halsen, och sjunker snabbt i syresättningen när han försöker sig själv, sen har han svårt att komma upp över 90% igen, och får oftast fluschas med lite extra syrgas.
 
Idag bestämde man sig för att starta igång det som kallas för "syrgas i hemmet", som innebär att man söker tillstånd för att vi skall få ha syrgas hemma, vi skall få gå en liten kurs på Sahlgrenska i hur man hanterar syrgas (som om vi inte redan vet det då... *s*), och under den tiden som processen tar, så hopppas man att tillräckligt många alveoler i Ians lungor skall mogna så han börjar syresätta sig ordentligt och att vi inte behöver ta hem honom med syrgas. Man skulle kunna kalla igångstartandet av "syrgas i hemmet" som ett litet hot för Ian, man liksom hotar igång bildandet av lungblåsor.
 
Förhoppningsvis slipper vi syrgas hemma, men i ärlighetens namn så börjar vi bli riktigt trötta på sjukhus nu, så om syrgas hemma är det som behövs, så tar vi det. Bara vi får ta hem honom snart, så vi slipper dela vårdnaden av honom med hela sjukvården, alla läkare och all personal på avdelningen, för så känns det nu. 
Åttiotvå dagar har Ians mamma och pappa varit på sjukhus nu. Det börjar att kännas.
Men hoppet är det sista som lämnar människan, och vi är fortfarande positiva och håller igång humorn.
Så jobbigt har det ändå inte varit under de här elva veckorna.
Typ.
 
Jag är hemma och sköter marktjänsten idag. Tvätten behöver tvättas och disken diskar inte sig själv. Katten Doris behöver sällskap. Snart åker jag till sjukhuset för att avlösa Ians pappa som varit där i natt med Ian. På sjukhuset lever vi föräldrarliv, med matning var tredje timma dygnet runt. Hemma vilar vi och tar hand om det som skall tas om hand.
Snart kan vi kombinera de två sakerna.
Då kan vi börja vara en familj på riktigt, jag, Wille Ian och Doris.
Längtar! ♥
 
 

V 35+5 | Kompishäng

2012-06-21 | Klockan 07:01:44 | Kategori: Ian vecka 35 | Besökare online nu:
Ian och hans bästis Neo leker i dagrummet på avdelning 210. Ians sänghimmel ser lite trashad ut. Allt för att behålla rockimagen.
Foto: Neos mamma Linnéa.
 
Man tänker mycket, såklart. I början av denna resan så var jag rätt blank inför framtiden.
Jag var rätt ledsen och brottades mycket med skulden kring att jag inte kunde skydda bebisen inne i magen, att jag inte kunde ge den det bästa, grunden och förutsättningarna för ett perfekt liv.
Jag visste ju inte så mycket då. Jag kunde ju inte sia om framtiden, utan såg istället bakåt och gav mig själv skulden för det som hände.
Skulden för att Ian var tvungen att skrika sitt första skrik och öppna ögonen mot den nya världen fyra månader för tidigt.
Det kommer över mig ibland fortfarande, tankarna. Men jag har lättare att vända på dem nu än vad jag hade då.
Jag mår ändå galet bra nu. Idag är det en månad kvar till Ians beräknade födelsedag, och jag känner mig trygg med honom, och med Wille.
Vi har lagt den bästa grunden, och ger Ian de bästa förutsättningarna för ett perfekt liv.
Vi är ett bra team vi tre.
 
Ian växer och frodas. Sonden är dragen och nu är det syrgasen vi väntar på. Den är envis. Ian är fortfarande omogen och hans organ mognar för varje dag som går, och vi längtar efter den dagen han klarar sig utan syrgas helt och hållet.
Oftast är han fri från syrgasen på dagarna, och då får man en försmak på den absoluta friheten man kan ha med sitt barn. När man kan bära runt honom lite hipp som happ på avdelningen. Ni vet, vårat barn har fram tills ungefär nu varit som en porslinspjäs som man handskats ytterst varsamt med, nästan som "bara titta, inte röra".
Man har varit rädd för att vrida kroppen åt ett håll och huvudet åt ett annat när man skall vända honom, rädd för att tappa honom, att bryta något pyttelitet ben på honom och rädd för att han skall få ont om man tog på hans ofärdiga hud för hårt. Lägg där till att han från början var kopplad via ett tjugotal sladdar och slangar och katetrar rätt in i naveln och in i hjärtat och antibiotikor och lösningar och fetter och blodtransfusioner, och cpapen som sen blev fuktgrimman som blev syrgasgrimman och så sonden och så nu vips (!) så har han bara syrgasslangen kvar då och då. Och för varje sak som försvinner från honom, desto mer bebis blir han, och jag har nu inget större problem med att slänga upp min prematura snart tvåkilosbebis på ena axeln för att erbjuda honom möjligheten att producera fram en mastodontrap eller en megafis eller båda två.
Han är ingen porslinspjäs längre.
De tiderna är förbi.
 
Trots att all Ians energi nu går åt till att dricka ur flaska, så fortsätter han att gå upp i vikt. Gårdagens nakenvikt på lillgrabben var 1890 gram och det är rätt fantastiskt med tanke på vad han kämpar för att få i sig mat genom flaskan. Jag har alldeles nyss varit uppevoch matat, och då fick han i sig hela 59 ml!
 
Ians kompis Neo hade en flagga vid sin plats igår, vilket betydde att den lille godisen sprängt tvåkilosgränsen - och Ian är inte långt efter, enochenhalv - två veckor på sin höjd. Två kilo för Ian betyder tvåkilosblöjor men också att börja med mjölkersättning istället för mjölk från bröstmjölksbanken.
 
Ian och Ians pappa tittade på fotboll tillsammans iförrgår. Pappagos och Ian-gos i sängen medans mamma fick lite välbehövlig sömn hemma. Dock så kände jag ett hugg av saknad hela tiden, det är coolt det där, man saknar dem så fort man lämnar dem ♥
 
Wille berättade att de hade legat där bredvid varandra, och att Ian hade kommit närmre och närmre, och tillslut låg och snuffade och mös mot Willes arm. Mina finaste pojkar. Jag älskar dem så mycket!
 
Det måste vara det som är den där kärleken.
Den ömsesidiga tillgivenheten som man delar med sitt barn.
Den där känslan som uppstår när man känner små, små andetag mot sin arm. Eller en liten hand som håller tag i en.
På samma sätt som att man aldrig någonsin vill släppa taget om sitt barn.
Som när man håller honom mot sitt bröst och kan lukta på hans mjuka hår, eller smeka honom över hans små axlar och låta handen följa hans lilla ryggrad ner mot ryggslutet.
Den ryggen som redan nu börjat sin raka vandring genom livet.
Det är så stort, och den känslan är större än någonting jag tidigare upplevt.
 
Det är den tjugoförste juni 2012. Solen strålar öven en för mig, ny värld. Det är en annorlunda värld än för bara några månader sedan, och det är med nya ögon jag blickar ut över den varje dag.
Jag har en man som heter William, och vi har ett barn som heter Ian.
Det är stort, och vi har nu påbörjat våran resa i livet.
 
Vi hade läkarsamtal igår och vet ni? Det verkar som om hemgång närmar sig. Inom 1-2 veckor kanske Ian får komma hem på permis. Helt ofattbart! Vad är det första man gör när man kommer hem med sin bebis?
Gosar va?
 
 

V 35+2 | Snart sondfri!

2012-06-18 | Klockan 12:55:41 | Kategori: Ian vecka 35 | Besökare online nu:Ofta så tänker man att det finns vissa saker som man nästan känner man inte vågar säga högt, men som man ändå tänker tyst. Varje dag. Ibland yttrar man de där orden, tyst, tyst - men ändå märkbart högt för den som vill lyssna:
Vilken tur vi hade.
Vilken tur vi hade.
Vilken tur vi hade.

Ian befinner sig i kategorin EPT - Extremely Pre Term, det vill säga den kategorin barn som föds före tjugonionde graviditetsveckan. I vecka 23-29 med andra ord. Han är också vad som kallas ELBW (Extremely Low Birth Weight) med sina 555 gram i födelsevikt, och är en av 300 barn per år som föds så tidigt, 0,3 % av alla barn som föds på ett år föds innan vecka 28 är slut alltså.

Det var så mycket som hade kunnat gå så fel redan där i början av hans liv. Ian har klarat sig så bra från många "typiska" prematura problem. Han har inte fått några hjärnblödningar och han har inte behövt ligga i respirator mer än i två dagar - vilket har skyddat hans lungor. Han har inte fått några syrebrister, och hans ductuskärl i hjärtat slöt sig med en gång.
Vilken tur vi hade.
Vilken tur vi hade.
Vilken tur vi hade.

Ian behöver mindre och mindre syrgas. En morgon när vi kom upp till salen så låg han i en bubbla och han blev således kallad Bubbleboy för hela slanten. Detta var för att avlasta hans näsa från syrgasgrimman lite, man blåser med andra ord in syrgas i bubblan, och så kan han ligga där inne och spralla mest lite som han vill.
På dagarna är han nästan helt syrgasfri, förutom när han äter och en stund där efter, och på natten har han oftast syrgasen på, om han inte ligger för högt i saturationen.

Och som han äter då. Vi började att ge honom mat på flaska lite lätt nu i veckan, och helt plötsligt slurpar han i sig hela måltider (40 ml) på flaskan flera gånger om dagen.
Igår efter eftermiddagsmålet började dock magen att trilskas. Flaskmatning innebär en massa luft rätt ner i magen, luft som inte riktigt kommer ut som den skall, eftersom Ian inte riktigt lärt sig att rapa än och för att tarmarna är omogna och har svårt att göra sig kvitt luften den vägen. Han var så olycklig och skrek och vred sig av smärta halva kvällen. Det gjorde så ont i oss, och vi försökte massera lilla magen, en sköterska pipade honom men han bara grät och grät och grät. Till slut somnade han av ren utmattning på mitt bröst och vi kunde lägga honom i sin säng.
Stackars lilla älskade Ian!
Vi får hoppas på att det blir bättre och bättre med magen, de säger dock att just magproblem är något som kan hänga kvar länge hos dessa barnen, så vi måste göra vad vi kan för att underlätta för Ian.

Natten till igår sov vi i vårat rum uppe på avdelningen, för att vara nära Ian och för att kunna vara dem som matar honom även på natten. Det var mysigt! Igår morse vaknade jag av att Wille kom och lade Ian bredvid mig i sängen, och sen låg vi där och gosade jättelänge.

All tid med Ian är verkligen kvalitetstid.
Att få ligga där med sin lilla lilla bebis och titta honom i ögonen.
Lyssna på hans små ljud, och se mungiporna fara uppåt i ett leende då och då.
Att se honom somna, höra hans andetag och se kroppen bli lugn och avslappnad.
Han är en liten människa men en stor person.
Han är kärleksfull och gosig, och det bästa som finns är när han borrar in huvudet i mitt bröst och myser.
Tänk vad han har varit med om de senaste två månaderna.
Tänk vad jag och Wille varit med om.

Dagens Ian-vikt är 1865 gram, han har inte haft en hejdundrande viktuppgång de senaste dagarna, men han ligger inom ramen för vad han skall ha gått upp under en veckas tid. Men det är väl så de fungerar, först tar de ett jättekliv uppåt, sen ligger de still, sen hoppar de upp ordentligt och sen lite lugnare.
Wille har sovit hos Ian i natt och rapporterar om en lugn natt med flaskmatning efter midnatt, sonden när han sov sent i natt och sen flaskan igen. Det magonda har fortsatt, men kanske inte i lika stor utsräckning som igår.
Vid klockan ett idag kommer Doktor Öga för att göra en ny koll på blodkärlen, förhoppningsvis ger han Ian ett "ok!" i rumpan efter de senaste veckornas misstankar om ROP, ökad tillväxt av blodkärlen i ögonen.

Det känns som att det inte är så långt borta nu, första barnvagnsturen i korridoren, första permisionen utomhus, första natten hemma och första Majornahänget för Ian.

Den 8 april 2012 känns som en evighets sedan nu. Dagen då du kom till oss.
Dagen du du, utan att välja det själv, tvingades att möta världen femton veckor för tidigt.
Och som du anpassade dig.
Dina lungor vecklade ut sig och du tog dina första andetag och skrek för fulla muggar,
din mage började att fungera,
din ductus slöt sig som den skulle gjort på ett fullgånget barn.
Och du mötte oss, din mamma och din pappa.
Och där satt vi, med handen på din lilla kropp där du låg inne i kuvösen.
Dag ut och dag in.
Det var så vi kunde ge dig våran kärlek i början. Bara hålla, inte stryka - din tunna hud klarade inte det då.
Sen växte du, blev starkare och starkare för varje dag som gick, tack vare alla goda energier och tankar som skickades från alla er till oss och Ian.
Vi kände det, luften runt Ian vibrerade av positivitet och glädje.
Ett barn var ju fött, och inte vilket barn som helst.
Ian.

Det var längesedan jag grät. Visst kommer det en tår då och då, men gråt var längesedan.
Tills nu.
Ians pappa skickade ett sms: "Vid nästa mål mat tar de bort Ians sond :-)"
Och jag kan inte sluta gråta. Tårarna sprutar.
Fullkomligt.
Att sondes tas betyder att vi har en Ian utan tejp i ansiktet. En ren bebis.
Ian har inte varit sjukhustejpfri sedan han föddes. Alltid något som varit fasttejpat i hans lilla ansikte.
Det här är väldigt stort för oss.

Älskade Ian!
V 34+4 | Nappflaska och Bugaboo

2012-06-13 | Klockan 08:56:27 | Kategori: Ian vecka 34 | Besökare online nu:


Ian, älskade Ian. Din vagn står och väntar på dig här hemma, en svart Bugaboo Cameleon, All black edition. Och i eftermiddag åker Ians mamma och Ians kompis Neos mamma till Ullared för att handla det sista inför barnens hemkomst. Kläder, lakan, täcke till sängen och annat smått och gott.
Sen är det färdigt här hemma, sängen är bäddad och det finns blöjor och tvättlappar och små handdukar och en bilbarnstol, blöjhink och en babysitter. Och lite till.
Nu saknas bara du här hemma Ian.

När Ian får åka hem med oss vet vi inte ännu, det har hänt mycket de senaste dagarna som gör att hemkomsten känns en smula närmre än innan.
Doktor Öga tittade på Ians sneglor igår igen, och konstaterade att tillväxten av blodkärlen i högerögat inte var så aggressiv som man först befarade, den har avstannat en smula och man pratar inte längre om operation.
De gör en ny koll nu på torsdag, och ser det lugnt ut då så kan vi andas ut ordentligt.

Igår fick Ian åka ambulans upp till Östra för att gå på hjärtundersökning på Barnkliniken, då packas Ian in i en transportkuvös, har tre ambulanspersonal och två söta sköterskor från avdelningen med sig. Och så två föräldrar som kör som livvakter bakom ambulansen från Mölndal till Östra.
Undersökningen visade inget annat än att Ian har sina två små hål i skiljeväggen mellan kamrarna, och samma gamla förträngning i samma gamla klaff ut till lungpulsådern. Inget nytt med andra ord, och inget jobbigt, farligt eller läskigt.
Sen gick dina föräldrar upp för att säga hej till sköterskorna på din första avdelning på Östra, 316.

När jag och Ians pappa kom tillbaka till Mölndal efter att ha ätit en bit mat, så låg lilla Ian där i sin säng efter att ambulanspersonalen släppt av honom hemma på sin gata i stan - först så såg jag det inte, men sen upptäckte jag att något saknades i ansiktet på lillgrabben: syrgasgrimman.

Och där låg han, älskade ungen.
Och andades på utav bara sjutton,
fina, långa och djupa andetag,
och syresatte sig helt själv.
21% är det vi strävar efter hela tiden.
Det är syremättnaden i luften vi andas,
syremättnaden vi behöver för att hålla oss friska och sunda.
Och där låg han och bevisade att han kunde.
Stora killen.

För snart tio veckor sedan, en yttepytteliten grabb, född över femton veckor för tidigt, med en flugvikt på 555 gram, kopplad till respirator.
Efter två dagar kopplades den ur, och sen var det cpap, fuktgrimma, syrgasgrimma och sen huxflux ingenting.
Och jag tog upp honom i famnen och bar honom till vårat rum, och där låg han ytterliggare några timmar på mig och mös och syresatte sig hejdundrande bra, och för att liksom toppa det hela så drack han också 13 mililiter mjölk ur nappflaska.
Om ni bara visste hur svårt det är för en prematur att suga, andas, svälja och syresätta sig samtidigt - det är många funktioner som skall koordineras ihop där. Ian gjorde det, plus att han syresatte sig själv utan syrgas.
Älskade barn.
Sen dipppade han lite efter maten, och vi fick fluscha honom (ge honom syrgas med en slang under näsan) några gånger eftersom han gick ner i syresättningen, och då valde vi att låta honom ha syrgasgrimman efter det för att inte pressa honom för hårt.
Men så duktig han har var, finaste Ian. Han klarade sex timmar utan syrgas. I förrgår klarade han max en halvtimma. Helt fantastiskt!

Jag har hans doft i näsan hela tiden. Jag känner den var jag än är.
Doften av mitt barn.
Jag känner känslan av hans hud, hur len den är, så mjuk - mot min egen hud hela tiden.
Vårat barn.
Känner hans hjärtslag, hans små andetag,
och jag hör hans små ljud och knorranden vart jag än går.
Ian.

Jag tittar på honom och hans pappa i smyg där de sitter i fåtöljen,
Ian sover och Wille tittar på fotboll. Wille har sin hand på Ians rygg och stryker försiktigt över den, och Ian ler i sömnen.
De två är de vackraste jag vet.
Jag älskar dem.

1790 gram vägde han igår. Man har nu ökat Ians matmängd till 38 mililiter krubb var tredje timma och han växer så det knakar. Man nästan ser att han växer med blotta ögat. Från en dag till en annan i alla fall.
Det är så häftigt, hur stor han har blivit.
Men om ni skulle sett honom för första gången idag så skulle ni nog inte trott era ögon, för er är han nämligen jätteliten, 39.5 centimeter lång. Men för oss har han vuxit tio centimeter på längden och tjockat på sig 1235 gram.
Helt fantastiskt!

V 34+0 | Undersökningar och prover

2012-06-09 | Klockan 08:57:24 | Kategori: Ian vecka 33 | Besökare online nu:
Samma bebis, samma dag. Stor och liten ♥

Det var lite, lite blod i Ians blöja här om kvällen. Vi visade den för sköterskan, och sen pussade våran son godnatt och åkte hem.

När vi kom morgonen efter hade Ian en infart i handen, buken var röntgad och man pratade tarminfektion, perforering i tarmen, och väntan på provsvar och analys av röntgenplåtar blev olidligt jobbig och suset i huvudet kom tillbaka, och svarta prickar svävade framför ögonen.
Innan man börjar en sondmatning så drar man luft och kollar retentionen (om det är kvar mat i magen) ur sonden, och även från den kom det upp några strimmor blod när jag drog inför matningen iförrgår, och läkarna såg lite märkliga ut och nämnde återigen tarmperforering, och sepsis och infektion i samma andetag och de där provsvaren bara dröjde och dröjde och jag blev svagare och svagare i min kropp.

Suset i huvudet fortsatte, och de där prickarna framför ögonen envisades med att störa mitt synfält och så skulle man ta blodprov på Ian inne i undersökningsrummet, och man satte nålen i huvudet på honom och då brast det lite för mig och tårarna började att rinna.
Jag tycker bara att det är jobbigt när de sätter nålar i hans huvud. Jag vet att det faktiskt ofta är lättare att ta blod där i från, men det ser läskigt ut.

Så jag grät. Mest av stressen för att de där provsvaren och röntgensvaren aldrig kom, men också av den smärta jag känner inombords vid varenda nålstick mitt lilla barn får i sin kropp.

Jag höll honom så hårt jag kunde när jag bar honom tillbaka till sin säng från undersökningsrummet. Tryckte honom mot mig, försöker skydda honom mot allt ont.
Strax där efter kom läkaren och meddelade att provsvaren var bättre än exemplariska, och röntgenplåtarna visade en fin tarm och en fin mage.

...och så tystnar allt. Suset försvinner. 
Prickarna försvinner på en sekund.
Lättnad.
Och så kommer tröttheten.
Som gör att jag nästan somnar. När anspänningen släpper.
Det är sol ute. Den har jag inte märkt av på hela dagen.

Att hela tiden kastas mellan oro och glädje är så mentalt uttröttande.
Nittiofem procent av de här två månaderna har handlat om glädje, fem procent har handlat om oro.
Men de fem procenten kan ibland utarma varenda liten gnista energi ur ens kropp.
Som ett drän som suger ut energin ur varenda liten cell, och lämnar kroppen kvar som en urvriden trasa.

Igår fyllde våran älskade Ian två månader. Det är ju helt otroligt fantastiskt och ibland mycket svårt att förstå.
Två månader av så mycket kärlek, värme, skratt.
Två månader av fantastiska människor både på Östra och på Mölndal.
Två månader som föräldrar.
Vem av oss trodde det den där kalla dagen i november 2010 när jag och Ians pappa såg varandra över fikabordet på den där konferensen, år efter det att vi gick på samma skola?
Den där dagen då luften blev elektrisk, och jag minns än idag inte vad konferensen handlade om. Jag minns bara Wille.
Och sen blev jag kattmamma, nästan-sambo i min gamla lägenhet, sambo i våran nya lägenhet, jag blev fru, xbox-ägare, gravid och så kom älskade Ian ut med dunder och brak nästan fyra månader för tidigt.
Mycket kan hända när man går på konferens ♥

Jag får så fina mail, meddelanden på Facebook, sms och kommentarer om det jag skriver här. Både från människor jag aldrig träffat, inte känner, från sjukhuspersonal, från vänner och från andra mammor och pappor till för tidigt födda pyttebebisar.
Ord kan ha en läkande effekt, både för mig och kanske för er. För ni vet, jag har också svarta dagar, såklart. Det brukar ta väldigt lång tid för mig att skriva ett inlägg här i Ians blogg, för att en stor del av tiden sitter jag och tittar ut genom fönstret, över trädtopparna, och bearbetar det som hänt de senaste dagarna. Ibland gråter jag, som en ventil som behöver släppa ut lite tryck.
Min hjärna arbetar ständigt med att formulera det jag känner, att hitta ord, att bearbeta och att förmedla den pirrande känslan och den obeskrivliga glädjen och stoltheten jag känner mitt i allt detta.

De här månaderna är en del av Ians liv, och jag vill kunna prata med honom om dem med glädje när han blir större, jag vill berätta om alla roliga anekdoter, om när han bajsade sin pappa i handen, eller om hans första bad - hur rolig han var då, eller om den där kvällen då vi nästan lekte stand-up comedy inne på salen på intensivvårdsavdelningen och sköterskorna skrattade så de nästan låg ner på golvet, eller när han somnar med ansiktet rätt ner i sin pappas bröst med nappeen som kudde, eller faktumet att jag mest pratade om att jag kunde bära runt min son i bröstfickan när han var som minst, och jämförde honom med marsipangrisar, nakenhundar och marsvin, och hur roligt vi faktiskt ändå har haft det mitt i allt det oroliga.
Och den där kärleken, som bara växer sig större, och större, och större.

Jag skulle aldrig bara klara av att genomlida den här tiden, åka hem, förtränga det som varit och sen låtsas om att de aldrig har hänt.
Den här tiden är ungeför som mitt kejsarsnittärr: Jag älskar det, det är ju Ians väg ut i livet.

Igår var det åter igen dags för Doktor Öga att kolla på Ians små sneglor.
Blodkärlen i höger öga verkar inte ha slutat att växa, dock har de som tur är inte vuxit i den intensiva fart som Doktor Öga var orolig för att de skulle göra. Men tillväxten tyder nog på att det snarare är en fråga om när Ian behöver opereras, inte om. Doktor Öga kommer åter på måndag igen, och då håller vi tummarna för att tillväxten avstannat.

På tisdag är det dags att lura in Ian i transportkuvösen för färd upp till Östra och till hjärtmottagningen. Där skall man kolla statusen på hans hjärta. Han har två små avvikelser:
- Kammarseptumdefekt (VSD): Hål mellan hjärtats två kammare. Den vanligaste orsaken till strukturella hjärtfel hos barn och står för en tredjedel av alla hjärtfel hos barn. Det positiva är att öppningen i fyra fall av fem sluts av sig själv under de första levnadsåren.

- Pulmonalisstenos: Det beror på en förträngning i lungartärens klaffar eller själva lungartären i övre delen av höger kammare, vilket innebär en ökad belastning på höger kammare.

Ian har båda dessa, men tur i oturen är att hålen i kammarväggen gör att trycket vid klaffarna till lungartären minskar, så på ett vis underlättar det ena felet problemet som det andra felet skapar, så trycket på höger kammare blir inte så stort eftersom lite av blodet kan ta genvägarna genom de små hålen istället.
Vi får se vad de säger om utvecklingen efter ultraljudet på Östra på tisdag.

Denna veckan har varit full av blodprover och röntgen och tandläkarundersökningar och ögonundersökningar, och nu blir det två dagars paus och vila från det innan vi kör igen nästa vecka då.
Ian verkar inte bry sig nämnvärt, han får 30%-ig sockerlösning i munnen, eller på nappen vid varje undersökning, så man skulle kunna säga att det har varit som lördag hela veckan för den lille killen. Lyckligare grabb får man leta efter att han fått lite socker. Snuttar som en tok och bryr sig föga om att någon sticker en nål i huvudet på honom.

Idag är en ny dag full av gos, mys och så den där kärleken såklart. Ians mormor och gammelmormor kommer kanske på besök en sväng för att hälsa på Ian, och vi kanske skall hämta ut Ians barnvagn och köpa skötväska senare.
Tiden går så ofantligt snabbt, veckorna bara rinner iväg och vi förbereder oss för hemgång som ju kan ske inom de närmsta veckorna. Jag tror att den kommer att ske någon gång kring veckan då han skulle födas egentligen: 20 juli. Men tiden dit kommer att gå snabbt, och helt plötsligt är lillkillen syrgasfri, och den dagen blir det helt andra bullar. Det innebär att vi kan gå ut med Ian i barnvagn, att vi kan sitta med Ian i teverummet på avdelningen, att Ian slipper vara uppkopplad till Schillerskåpet och att Ian faktiskt kan få åka hem. 

Den dagen känns oändligt långt borta, men ändå så nära!

1632 gram vägde mastodonten igår förresten, jag tror på tredubbling av födelsevikten imorgon: över 1665 gram då alltså :) 

V 33+3 | 1540 gram kärlek

2012-06-05 | Klockan 09:06:37 | Kategori: Ian vecka 33 | Besökare online nu:


Ian, pojken som lyssnar och försöker förstå sin omvärld så mycket att rynkan i pannan blir djupare och djupare för varje sekund han anstränger sig att integrera med världen, och med oss.
Att lyssna på våra röster, och se vårat minspel.
Att förstå.
Att härma.
Räck ut tungan åt Ian, och han räcker ut tungan åt dig efter en stunds betänketid.

"Men vad gör ni där hela dagarna?" frågade mannen i närbutiken när jag var inne och handlade. Han vet om Ian, och Ians och våran historia och är väldigt engagerad.
Jag förklarade att vi gör sådant som folk gör mest med sina bebisar, fast på sjukhuset istället för hemma. Vi badar Ian, gullar med Ian, sitter känguru med Ian, pratar med Ian, gör fismassage på Ian och matar Ian.
"Ahaa!", sade mannen i närbutiken. "Jag visste inte, jag trodde att ni bara satt och tittade på honom bakom en ruta eller så"

Jag förstår att folk inte förstår. Hur skulle man kunna förstå? Lika lite som människor förstår hur liten en bebis på 555 gram är, lika svårt kan det vara att förstå vad man gör på ett sjukhus med en prematur liten Ian 12-13 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Snart kommer de 12-13 timmarna om dygnet bli 24 timmar om dygnet. Utflyttning till eget rum väntar runt hörnet. Nu när Ian verkar vara rätt så stabil med sin syrgasgrimma, så kan vi hantera honom lite mer på egen hand. Det betyder att vi får ett eget rum på avdelningen, där vi kan rå om Ian och oss själva.
Vi kan äta på rummet, dricka kaffe på rummet, sova medans den andre sitter känguru - istället för att sitta käpprätt rakt upp i en hård fåtölj.
Det kommer att bli fantastiskt.
Underbart.
Läskigt.

Igår fick vi åter igen testa att vara på eget rum, på eftermiddagen och sent in på kvällen fick vi hänga själva med Ian inne i ett av övernattningsrummen.
Detta efter en rätt så jobbig dag för Ian.
Den började med att nattpersonalen uppmärksammade att Ian andades väldigt snabbt, man hade honom under observation tills dagpersonalen gick på och de pratade om att lägga honom i fuktgrimman igen (cpap), räknade till 92 andetag i minuten men valde att ta blodgaser, hb och crp (infektionsprov) och avvakta med fuktgrimman.
Snabbandningen kunde ju bero på att han enbart har syrgasgrimma nu, och måste således ta alla andetag helt själv, vilket kan vara väldigt påfrestande för en liten kille som Ian.

Proverna var bra, förutom hb´t som låg på 109 (för att jämföra med förra veckans 122), och det beslutades att Ian skulle få en blodtransfusion som kanske hjälper honom med andningen, dvs han saknade röda blodkroppar som skulle transportera runt syret i kroppen - och därför blir andningen snabb och ansträngd.
Ian har fått rätt mycket blod under veckorna som gått, just för att han har en historia av lågt hb, så detta var inte direkt förvånande. Han är fortfarande prematur, och bildar inte eget blod fullt ut ännu.

Sen var det dags för ögonundersökning, och ögondoktorn konstaterade att man nu kunde se igenom den tidigare väldigt grumliga hornhinnan, vilket är bra. Han såg också blodkärl i ögonvrårna som börjat förgrena sig och växa (detta på grund av att ögonen pga den för tidiga födseln tvingats att växa och utvecklas väldigt snabbt), vilket inte var jättebra. Ny tid redan på fredag för att kontrollera om kärlen fortsätter att växa. Gör dem det så behandlas dem med laser.

Efter det var det dags att klämma ut ytterligare några droppar blod ur pojken, för att fastställa hans blodgrupp (den ändras från och till eftersom han fått så många transfusioner, och för att han är prematur och inte bildar så mycket eget blod ännu) men det var svårt eftersom han har ett hopkok av alla möjliga blodgrupper, men man kunde konstratera att han var positiv, så blodtransfusionen dagen till ära blev 0 positivt.

Och så kom tandläkaren där efter, för återkontroll efter förra veckans tandutdragning och Ian gapade duktigt och stort och fick två tatueringar som belöning. En med en panter på, och en med en tiger på.

Där någonstans orkade Ians mamma inte längre, och för att få suset i öronen och det rusande blodet i kroppen att lugna ner sig så gick jag iväg på en snabb promenad runt sjukhuset för att försöka rensa skallen.
Det är jobbigt att se sitt barn, blek i hyn och blå runt ögonen, utstå kontroll efter kontroll.
Det är jobbigt att blodkärlen i ögonen växer när de inte skall det, och det är jobbigt att han andas så snabbt utan att man egentligen vet varför.
Det är en jobbig värld, den här neonatalvärlden.

Men, om det skulle vara något med ögonen så går det att åtgärda.
Hans snabba andetag verkar inte påverka honom nämnvärt. Han behöver knappt någon syrgas, och hade det varit så att han hade fått slita med sin andning så hade syresättningen i kroppen varit sämre - och det är den inte.Vid fem igår eftermiddag fick vi äntligen ett rum att vara i.
Att andas ut i.
Att sitta där i tystnaden och bara ta in Ian.
Lyssna på hans små ljud, hans knorranden, känna hans små rörelser, hans hjärtslag mot mitt bröst.
Att sitta där mitt i stillheten, känna ro och hålla sitt barn hårt emot sig medans nytt blod sakta letar sig in i hans blodomlopp, och man ser nästan direkt hur hans hud återigen får den rosiga färg som den skall ha.

Lilla Ian.
Du väger helt plötsligt 1540 gram och är en riktig liten bebis.
1540 gram, fylld av kärlek, och den sötaste pojken på jorden.
Dina stora ögon som följer oss med blicken, som är stora och djupa som bottenlösa tjärnar i skogens bryn, och som speglar din själ rätt tillbaka till oss.
Så liten och mottaglig för oss.
Så påverkbar, och vi skall hjälpa dig att bli den bästa människan i världen.

Du kommer att bli en bestämd pojke. Du vet redan vad du vill.
Vill du ligga med huvudet på höger sida så ser du till att ordna det själv om ingen hjälper dig.
Då spänner du musklerna i din lilla kropp, och lyfter sakta ditt huvud, mellanlandar på näsan, ligger på den en stund för att hämta kraft, lyfter huvudet igen och parkerar det snyggt på höger kind.
Hela proceduren akompanjerad av små vrål och tjut.

När du passerar 1665 gram så skall jag hissa en mental flagga i mitt eget huvud, och kanske bjuda på en tårta eller två. Då har du tredubblat din vikt, och för åtta veckor sedan var det svårt att tänka sig att det faktiskt skulle bli en bebis av dig. En tyngd mot min kropp.
För femhundrafemtiofem gram känns knappt när man håller det, det var som luft nästan. Men man kände dina andetag, de var så små så små.
Full av liv trots sin litenhet.

Tiden går så snabbt och jag höll på att sätta hjärtat i halsgropen igår när Ians kontaktsköterska började prata om hemsjukvård, och efter det sade hon "två-tre veckor" och jag tänkte att "herregud, det närmar sig, o my god say what?!", typ. Skall vi få ta hem den där lille tallevanten snart?

Gud vad läskigt, underbart, skrämmande och helt fantastiskt!
Han måste väga lite mer, och det talas om 1800 gram som en nedre gräns.
Sen är det väl en fördel om han är fri från syrgasen, och jag hade föredragit att han skulle vara fri från sin matsond, men det är kanske lite mycket att önska. Han har inte börjat träna på att äta mat med munnen än.
Men ändå, fatta grejen: Ian skall faktiskt få komma hem inom en snar framtid ♥

Idag väntar ännu en dag med Ian på Mölndals sjukhus. Vad den har att erbjuda mer än gos och mys i eget rum, vet vi inte. Förhoppningsvis blir den lugn och fin utan en massa provtagningar och undersökningar.
Att Ian får ro, och får vara med oss utan att behöva bli störd.
Att få ligga känguru, hud mot hud, ligga i famnen och begrunda våra ansikten, att titta länge och väl in i våra ögon.

Det är livet det!
Kärlek och respekt

V 33+0 | Utan cpap

2012-06-02 | Klockan 09:47:00 | Kategori: Ian vecka 33 | Besökare online nu:


Ian skulle få sin dagliga dos med koffein av sköterskan, och Ians mamma säger: "Jag kan ta en spruta jag med, medans du ändå håller på, har ett stort koffeinsug nu..." och skrattar åt sitt eget skämt.
Sköterskan ler lite, trycker i någon milliliter koffein ner i Ians matsond och går sen där i från. Efter en stund kommer hon tillbaka med två koppar kaffe och en matspruta. Ians mamma älskar humorn hos alla sköterskor, precis min smak!

Vägning varannan dag och bästa pojken i världen har gått upp 40 gram per vägning den senaste veckan - och från i förrgår till idag har han gått upp hela sjuttio gram. Dagens vikt, 1490 gram! Han närmar sig ettochetthalvkilot med stora steg. Nu skulle man kunna säga att han har växt ur storlek 32, och är nu en 38. Känns stort! Ian är så söt i sina kläder, som en näpen liten docka som bara ligger där i sin säng på kvällarna och pratar med sina gosedjur och med oss. Man vill ju bara äta opp honom så god ser han ut!

Ians kompis från 316 har anslutit till blåa salen på Mölndal och Ian är mer än nöjd, Ians mamma och pappa är också nöjda. Härligt med lite ansikten man känner igen, och en pyttebebis till på salen. Ian har känt sig lite ensam i sin litenhet där bland alla andra mastodontbebisarna på två komma fem och tre kilo och så. 

Igår blev det en stor dag, en dag som vi inte visste att den skulle bli stor förrän när vi kom upp till Ian.
Då fick vi veta att doktorn som rondade bestämt att Ian skulle få testa på vanlig syrgasgrimma istället för fuktgrimman och cpapen. Vi jublade förstås, för alla bra steg är framsteg, och att slippa cpapen om bara för en dag gjorde att hjärtat slog dubbelslag och gjorde volter av glädje.

Cpapen är ju egentligen själva maskinen som blandar luft, syrgas, värme och en skvätt vatten för att ge barnets lungor de bästa förutsättningarna för att utvecklas, och ser till att lungblosorna inte faller ihop när barnet andas ut. Cpapen skapar ett tryck i lungorna som gör att de hela tiden är lite uppblåsta, så det inte skall bli så ansträngande för barnet att andas.
Barnet har en plaskmask över näsan, som sitter fast i en mössa. Cpapmasken sitter ofta hårt under ögonen och runt huvudet, och det låter väldigt högt från trycket som skapas inne i masken.

Nästa steg är fuktgrimman. Den är också den kopplad till cpapen, men skapar inte något större tryck av luft i barnets lungor, däremot så kommer det lite luft, blandat med syrgasen som påminner barnet lite om att ta andetag. Grimman är en plastslang med två piggar som går in i barnets näsa, till detta hör också en slang med varmluft. Ofta börjar man ha fuktgrimma någon timme om dagen, sedan ökar man succesivt.
Ian hade fuktgrimma på dagen och cpap på natten sedan vi kom till Mölndal.

Och sen kommer den vanliga syrgasgrimman, bort med hela cpapapparaten, grimman är direkt kopplad till syrgasen in i väggen. Nu slutar man också att mäta hur mycket syrgas Ian får i procent. Det första som hände när sköterskorna kopplade bort cpapen igår var att Ian visst inte behövde någon syrgas alls, han låg på 99% i syresättning utan någon syrgas alls, länge. Sen kroknade han en aning, men bara såpass att sköterskan fick vrida upp syrgasen en milimeter eller så.

Jag upplevde det som att han hade färre tillbud än tidigare igår. Visst fick han ett par bradykardier, och föll i saturation då och då, men han kroknade aldrig helt, behövde aldrig stimuleras (ibland får man stryka honom rätt hårt på ryggen för att pulsen skall gå upp igen vid en bradykardi) utan han hittade tillbaka upp i puls igen väldigt snabbt.
Han föll i saturation några gånger, och var som lägst nere på 65% i syresättning, men tog sig tillbaka upp och lade sig på 90-95% igen rätt snabbt. Man har höjt hans gränsvärden, och han skall nu ligga mellan 90% och 94% i syresättning. Detta ändrar man ju äldre barnet blir, och målet är att barnet till slut skall kunna syresätta sig själv till 100% utan syrgas.

Hejsan sjukvården, jag hörde att ni behöver sommarvikarier. Ring mig, jag anser att jag snart har kompetensen till att jobba hos er.

Och så har vi det där ruset.
Det konstanta ruset som flödar runt i mammakroppen.
Det som skapar goda energier.
Det som skapar en sådan rush i kroppen, ut i varenda cell.
Det som gör att man vaknar mitt i natten och nästan ber till någon högre makt, att Ian skall klara även natten med bara syrgasgrimma.
Tjugofyra timmar utan cpap skulle vara ett stort steg i rätt riktning.
Och när vi kom i morse så låg han där, ilsk som ett bi och hungrig som en varg.
Utan cpap.
Och mitt mammahjärta slår i dubbeltakt,
gör volter och saltomortaler.
Duktiga Ian.
Jag tänker och minns tillbaka. Man glömmer så snabbt.
Nätter och dagar av oro.
När Ian var sjuk av sin första infektion, och liten som en fågelunge.
Då man kände mig vilse som Nemo, ute på djupt vatten.
Då man inte visste vad som var bra eller dåligt.
Då minsta lilla prick på Ian skapade lika mycket oro som en infektion därför att man inte visste någonting.
Alla rädslor fick lika stora proportioner.
Lika mycket oro.
Det känns som bortblåst idag.
Det gäller att kunna sortera sina rädslor.
Att inte ge oron luft under vingarna helt enkelt.
Det gäller att våga vara glad. Att våga ta emot ett "grattis!", hur orolig man än är.

Idag är Ians mamma och pappa uppfyllda av lycka.
Ian och hans pappa sitter och myser i gosiga fotöljen, och jag, Ians mamma, sitter och tittar ut över den vackra världen från tionde våningen i föräldraköket på avdelning 210.
Jag är fylld av en sådan fantastisk, obeskrivlig känsla, och det känns som om jag svävar på moln.
Vi har kommit så långt på dessa snart åtta veckorna.
Nästa fredag fyller älskade Ian två månader utanför min livmoder,
det bästa hade såklart varit att få stanna inne i magen,
men detta var det absolut näst bästa alternativet.

Kärlek!RSS 2.0