V 16+0 | Vecka sjutton

2012-01-31 | Klockan 23:13:46 | Kategori: Vecka 17 | Besökare online nu:
Vecka 17
Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

Lilla lilla Pyttelajnen vad tiden går fort! I elva veckor har vi vetat om att du finns där inne, redan i elva veckor... Sjutton veckor gammal är du nu, och jag börjar må bättre. Visst, jag får gråtattacker titt som tätt, man vad är det mot illamående, sjösjuka och kokheta händer på nätterna? Då tar jag hellre lite depp ibland.
Det är skönt att de första tolv veckorna är avklarade med råge nu, jag tycker att veckorna från 12 tills nu har gått jättejättesnabbt, vad hände där liksom?

Idag, tre veckor försenad, kom Mawoken som jag vann på Tradera. Vi har satt upp den på prov på sovrumsdörrren och den ser jättemysig ut, jag skulle lätt kunna tänka mig att sova i en sån! Doris uppskattade inte att bli tvångsplacerad i den dock, så vi testgungade den med fyra liter läsk i haha :)

Nu är det bara tre veckor kvar tills rutinultraljudet på östra sjukhuset. Den 21:e februari skall vi dit, och då har det ju typ gått halva graviditeten, shit.
Jag har inte känt Pytte än, eller jag tror att jag kan ha känt ett litet fladder några gånger, men det är svårt att veta hur det skall kännas, och jag som har en del kaos med magen typ jämt har nog lite svårt att känna skillnad på vad som är gas och vad som kan vara bebis haha!


V 15+0 | Vecka 16

2012-01-24 | Klockan 09:38:19 | Kategori: Vecka 16 | Besökare online nu:
Ey det känns som jag svalt en...gris eller så. Igår var jag konstant "mätt", typ svullen inombords, precis under revbenen, ovanför naveln och sen under naveln (det är väl iofs Pytte som hänger i de regionerna). Och så har jag fått liksom tre ovanförvarandraliggande magar. Ser mycket suspekt ut faktiskt. Pyttes pappa skrattade åt mina magar igår :/

Hittade en rolig grej, en pryl där man kan kolla hur organen i kroppen flyttar sig i takt med att bebisen växer. Sjukt, blir nästan lite jädd häj...
Kolla in den här: http://www.umm.edu/pregnancy/000088.htm

Och jag skall vara ärlig. Mina kläder börjar bli för små. Fick sätta gummiband i gylfen igår, det löser problemet för ett tag i alla fall. Alla tröjor och skjortor är för små över töttarna, har en jeansskjorta som jag lyckades knäppa en (1) knapp på mig idag. Ser ut som om den skall sprängas. Herregud, hur skall detta gå? Jag är i vecka sexton, det är många veckor kvar...

Annars mår jag bättre, känner mig gladare, sover lite bättre och är nog lite mer harmonisk. Visst, i fredags hade jag en "jag-gråter-hela-kvällen"-kväll, men när den var över mådde jag bättre. Jag tror att mitt gråtande ger mig utlopp för en så massa saker. Precis som för Doris, när hon får sina spel på kvällen, och sen blir hon helt lugn liksom. Energiutlopp typ.

Dock har jag fått bihåleinflammation och har ont i tänderna, i alla hålrum i fejjan och är så tät och snuvig att jag har lite svårt att somna, men jag är van vid det så det är ganska lugnt :)

Nu skall jag strax åka och fixa mina naglar, något jag sett fram emot. Känner att jag sunkt till mig lite, det skall det bli ändring på! :)

V 14+5 | Söndag

2012-01-22 | Klockan 10:33:27 | Kategori: På tjocken | Besökare online nu:

På denna bloggen så låter det ju jämt på mig som att allt är kasst med att vara på tjocken, så är det ju absolut inte. Allt som oftast mår jag ju riktigt bra!
Som idag, söndag v 14+5, vilket betyder att vi snart går in i vecka 16, galet! Idag har 36.8% av graviditeten gått :)

Jag vaknade upp och mådde riktigt bra idag, visst jag har bara sovit 5 timmar, så jag gick upp och drack kaffe och gick sen och lade mig under varma täcket igen, bara för att man får det på en söndag :)

Nu ska jag klappa på magen och tänka på framtiden en stund <3


V 14+3 | Märklig

2012-01-20 | Klockan 10:51:09 | Kategori: Vecka 15 | Besökare online nu:
Jag vet inte, jag känner mig...konstig? Frånvarande, främmande, lite dizzy, långt borta från mig själv, från världen, från allt. Det är en konstig känsla.

Drömmer så mycket konstiga saker på nätterna att jag inte vet vad som är upp eller ner eller sant eller falskt, även roliga drömmar blir jobbiga eftersom det tar väldigt lång tid innan jag förstår att det bara var en dröm.
Mardrömmarna förstärks något fruktansvärt, och jag drömmer väldigt mycket om saker som skett i mitt liv.
Jag vaknar totalt dödstrött eftersom min hjärna är i full aktivitet hela nätterna. I natt vaknade jag upprepade gånger av en mardröm, och när jag somnade igen så fortsatte den där den slutade när jag vaknade.

Jag känner mig kontrollerande, tråkig, ensam och på något sätt, stundvis instängd.

Jag känner mig euforisk, totalt galen av lycka, konstant nyförälskad i min man, och kan fastna med blicken på honom vad som känns som flera minuter.
Jag kan ligga på morgonen och titta på honom när han sover, titta på gropen i hakan, följa amorbågen från överläppen ut mot de fina linjerna vid mungiporna.
Beundra lockarna kring ansiktet, och med stolthet och så mycket kärlek och tänka:
"Det där är Pyttes pappa ♥"

Att vara gravid är uteslutande det mest konstiga jag varit med om, och även om jag kanske var lite konstig och knäpp redan innan - så känns det stundvis som jag har någon form av konstant utomkroppslig upplevelse där jag inte riktigt hänger med i mig själv.
Mycket märkligt.

V 14+1 | Mawok

2012-01-18 | Klockan 20:28:34 | Kategori: Vecka 15 | Besökare online nu:
Vecka 15, och jag har köpt den första bebisprylen på auktion. En Mawok-sovgunga från 2011 som är använd en månad till en tidigare bebis.

Jag var ju ändå lite kluven, på något sätt känns en spjälsäng som något man "skall ha", bara för att det hör till. Jag är fortfarande lite kluven. Men samtidigt så har jag läst så jäkla massa positivt om sovgungan så att jag inte kunde undgå att köpa den. Jag tycker också att det ser så jäkla mysigt ut att ligga i en sådan, och det känns faktiskt mest naturligt att en bebis som tillbringat månader med att ligga ihopkrupen i magen faktiskt trivs bäst med att göra det efter födseln också.

899:- vann jag den för, det är ju helt okej med tanke på att den som ny kostar 1800:- och denna är ju praktiskt taget ny :)
Vet inte alls hur det funkar med sängkläder och så till den dock, den är ju mycket mindre än en spjälsäng - vilket betyder att man nog inte kan ha täcken för en sådan i sovgungan. Men jag får väl helt enkelt sätta mig vid symaskinen och knåpa ihop lite goa täcken och sängkläder. Det bästa måste väl ändå vara att göra egna små påslakan av våra gamla, då luktar de ju oss + att de redan är sådär bra tvättade och mjuka och goa :)

Ja ja, vi får se hur det blir med allt :)

V 14+6 | All fine

2012-01-17 | Klockan 21:11:02 | Kategori: På tjocken | Besökare online nu:

Jag har tappat kollen på veckor och dagar typ, men jag trooor att vi går in i vecka 15 idag.
Igår var det efterkontroll två veckor efter blödningen och allt såg bra ut, skönt :)
Pyttes mamma fyllde 34 igår, och känner sig numera gammal och mogen ;)


V 13+4 | My hips don´t lie?

2012-01-15 | Klockan 11:43:07 | Kategori: Vecka 14 | Besökare online nu:
Hur fasen kan något som är så litet bara förändra hela ens värld på en sekund? Tankarna kretsar enbart kring Pytte och Wille och kroppen känns inte längre som min. Pytte bygger bo och jag har lånat ut mig till en yttepyttefigur som gör att jag blir tjock, mina fogar i höfterna började krascha redan i vecka 11 och som gör att mina tårar börjar rinna när man minst anar det, och jag slänger allt som ofta ur mig väldigt märkliga saker. Jag har blivit gränslös så att säga.

Här om dagen pratade vi lite om vad vi behöver skaffa inför Pyttens entré till denna världen. Man kan ju lätt bli helt skraj av alla listor och allt som man verkligen måste ha, men vi har i alla fall kommit fram till följande än så länge:

Skötbord Ikea spoling 599:-
Säng Ikea sniglar 500:-
Vagn Bugaboo cameleon 10250:-
Babyskydd hyra 80kr/mån
Bärsjal 600:-

Tillbehör:
Sängkläder
Blöjhink
Kläder
Tvättlappar från ikeaMeeen, nu har jag ju fallit handlöst pladask för en Mawok, en slags sovgunga som man hänger upp på väggen i ett fäste, eller på dörren om man sover borta till exempel. Det ser ju så mysigt ut, och verkar så logiskt: efter att ha legat i magen i nio (jaja, tio) månader så känns det naturligt att bebisen känner sig trygg att ligga i något skålformat, och något som rör sig. Man kan hänga upp gungan bredvid sängen och sen bara putta igång den lite om bebisen vaknar +  att den gungar sakta av bebisens egna rörelser.

Har läst om den massvis, och 99,9% av alla som skriver om den fullkomligt älskar den, säger att den lindrar kolik och att den får deras kottar att somna på fem minuter. Verkar ju för bra för att vara sant... :)
Nackdelarna är väl att den är rätt dyr (typ 1000:- begagnad), och att man använder den en rätt så kort tid (6-7 månader) och att man efter det ändå måste köpa en spjälsäng och alla dess tillbehör.
Fast å andra sidan så verkar det vara ett rätt så bra andrahandsvärde på dem, så att sälja den vidare skulle nog inte vara några större problem.
Jaja, vi får se vart detta tar vägen. En sak som är säkert är i alla fall att det inte är billigt att skaffa barn, haha :)

Och ja, här om dagen lyssnade vi på Pytte i dopplern igen, och det är märkligt hur man kan ha något i magen som låter så mycket, men som inte hörs liksom haha :)
Imorgon är det dags för återbesök på gynakuten, för att följa upp blödningen för två veckor sedan. Jag har inte haft några fler direkta besvär efter det, så jag tror nog att det skall se bra ut. Förhoppningsvis får vi se en liten glimt av vårat Pytte då också ♥


V 12+6 | Sömnlöst

2012-01-10 | Klockan 08:41:41 | Kategori: Vecka 13 | Besökare online nu:
Hey ho lets go, andra natten av sömnlöshet för fru Engelbrektsson. Woho! Lilla Pyttelajnen gör så att jag vid sängdags springer upp och ner för att pinka två gånger i timman, vilket gör att jag aldrig hinner bli trött innan jag är pigg igen. Sen somnade jag, drömde att Pytte var fem centimeter stor och bodde i mina trosor igen, vaknade av att Doris brakade omkring i Willes garderob, gick upp för att dricka, hängde vid datorn en stund, gick och lade mig, somnade en kvart, vaknade av att jag var kissenödig, gick upp, lade mig igen, då ringde Willes väckarklocka, han drog till jobbet, jag behövde pinka och tänkte till slut att fuck it, lika bra att gå upp trots att jag börjar kl ett.

Så här sitter jag, rätt så pigg och glad ändå - men av erfarenhet så kommer jag att braka vid femtiden i eftermiddag. Härligt det skall bli att jobba kväll då, haha!

Längesedan jag skrev om några graviditetssymptom, de flesta har ju avtagit ganska mycket men:
- Jag har fortfarande ont i tuttarna.
- Jag mår bara illa typ någon gång i veckan.
- Jag har fått en fruktansvärd klåda på benen, det kan ju ha med vintern att göra också.
- Kisseriet då :S
- Har inte känt av någon direkt foglossning mer, fast å andra sidan har jag varit stillasittande sedan nyår så jag kan inte direkt uttala mig.

Men det känns ändå som att det är på väg att plana ut och bli lite bättre med allt nu, humöret är bättre och det är ju ett stooort plus! :D


V 12+3 | Galopperande hästar

2012-01-07 | Klockan 14:21:55 | Kategori: Vecka 13 | Besökare online nu:
Lilla vän, igår hörde jag och din pappa ditt pyttelilla hjärta slå. Det lät, mycket riktigt som det stod i dopplerns bruksanvisning, som en hord med galopperande hästar ♥
Det tog en stund innan vi hittade dig i magen, men nu vet vi att du ligger parallelt in från min leverfläck som jag har på vänster sida av magen.
Och vi vet att ditt hjärta slår som det skall, och att du bor långt ner i min mage, precis ovanför blygdbenet just nu.

Jag skulle nog kunna ligga och lyssna på dig i timmar, men jag tror inte att det är så bra att använda den där manicken allt för ofta eftersom det är uv-vågor den jobbar med, och det är ju lite omdiskuterat eftersom det tydligen alstrar så mycket värme. Så jag skall försöka hålla mig till någon gång i veckan :)

Men jag är glad att jag har den, en fantastisk pryl helt klart värt sina 349:- :)

V 12+1 | Doppler

2012-01-06 | Klockan 13:33:45 | Kategori: Vecka 13 | Besökare online nu:


Nej jag har inte köpt några pyttekläder än, och tänker inte göra det på ett tag heller - men man kan väl få kolla runt lite eller? ;)
Jag är en människa som tycker att det är onödigt att barn skall ha alldeles för mycket kläder och grejer, men jag vet med mig redan nu att jag kommer att köpa på oss alldeles för mycket kläder och grejer eftersom jag tycker att allt är gulligt och fint och sött och ljuvligt. Det gäller att mota Olle i grind här nu känner jag...
Men en Adidasdress kommer jag inte att kunna motstå, en äkta liten tracksuit. Jag dör gullighetsdöden här på plats ♥
---
Min största fundering igår var på dvärgbebisar. Man vet lite om dem. Insvepta i någon slags sagolik mystik a´la "Narnia". Frågan: Är dvärgbebisar pyttepyttepyttesmå när de föds? Och finns det isåfall speciella dvärgbebisklädaffärer, och speciella dvärgbebisbarnvagnar? Detta är en seriös fråga som jag klockan 04 i natt försökte googla på utan någon större framgång. Eller jo, jag har förstått att de såklart föds små, men det där med kläderna och barnvagnarna har jag ännu inte fått svar på.
---
Nu blev den här bloggen visst som min vanliga blogg, med ett allmänt svammel och dravel. Skall försöka hålla den borta från det, men jag kan garantera att jag inte kommer att lyckas med det eftersom jag känner att jag har ett behov av att dryfta om onödiga saker i bebisämnet, och det kan jag ju inte göra på min vanliga blogg än.
---
När outar man att man är på tjocken? Antar att det blir efter RUL som är i mitten av februari? Kommer jag att ha någon mage då? Nu vet jag inte om det syns nåt eftersom jag är svullen pga: a) Mina tarmar är svullna som anakondor. b) Jag har blivit tjock av livet som gift. c) Jag har blivit tjock för att Pytte bor i magen. Jag gissar på en kombination av a och b, tyvärr :D
---
Nej, nu skall jag skrax ta mig till Frölunda torg och Kjell & Company för att kolla om de har en doppler, en manick som man kan lyssna på hjärtljud med. Har blivit lite besatt av det sedan akutbesöket i måndags natt... hrrmmm...

Så, höres!V 12+0 | Lite nervös

2012-01-05 | Klockan 22:24:22 | Kategori: Vecka 13 | Besökare online nu:
Dag fyra med vila. Jag är hemma från jobbet och tar det väääldigt lugnt. Ligger mest i soffan och spelar tevespel. Känner mig lite orolig och nervös men försöker att inte tänka på det så mycket.
Försöker att inte googla eller hänga på familjeliv för mycket eftersom jag märker att det påverkar mig negativt, och att jag lätt målar världen i svart istället för vitt.
Jag har inte blött något mer sedan vi var på gynakuten, men jag har en lite molande värk i livmodern och lite efterdyningar av blödningen, men inget att oroa sig för tror jag.
Hänger en del med min mamma dessa dagarna, det känns skönt. Hon är kvinna, har fött några ungar och vet vad det handlar om. På något sätt så kändes det som om något förenat oss ännu mer sedan jag blev med Pytte.
---
Det jag funderar på mest är hur jag skall göra med mitt nytecknade gymkort som jag skrev avtal på förra veckan. Det känns inte ok att gymma nu, och jag tror banne mig inte att det kommer att kännas ok någongång under graviditeten efter vad som hände i måndags.
Ångerrätt gäller inte på varor eller tjänster som man köpt över disk, men jag hoppas att friskis är såpass schyssta och måna om sitt rykte att de går med på att bryta avtalet ändå.
Tänkte gå dit på söndag och höra med dem. Förhoppningsvis är de snälla.
---
Men ändå, jag har en liten bebis inne i min mage, och Wille lade örat emot förut för att kolla om han kunde höra litet hjärta ticka, och jag tror banne mig att han inbillningshörde Pyttes hjärta i fem sekunder. Och det vet väl vi alla, att inbillningshörning är bättre än ingen hörning alls?*pffft!
---
Så, hur har vi det med namn då? Det är klart att vi pratar om det, men inte överdrivet mycket än så länge, det är lååång tid kvar.

Men, det finns några som snurrar i huvudet:
- Stella
- Judit
- Saga
- Lilly
- Minna
- Ian
- Iggy
- Viggo
- Bror
- Lemmy
- Elvis
- Jack
Jag tror att jag för tillfället är rätt så insnöad på Stella och Ian, även om det inte är någon mening med det, eller någon tanke bakom det - så känns det som att det finns lite rockstjärnestatus bakom alla namnen, jag gillart :)

V 11+5 | Måndag | Blod

2012-01-02 | Klockan 11:14:14 | Kategori: Vecka 12 | Besökare online nu:

I natt började jag blöda, paniken var väldigt, väldigt nära, och vi tog oss upp till gynakuten på Sahlgrenska.
Där konstaterades det att Pytte sprattlade runt och härjade precis som h*n skall, men att jag har en blödning inne i livmodern, kanske beroende på en äldre graviditet som det blev nåt tajkon med, eller på grund av en blödning vid moderkakan eller nåt.

Pytte mättes och flyttades tillbaka två dagar, så nu är vi i vecka 11+5 igen.

Jag ordinerades en veckas vila och kommer att vara hemma från jobbet denna veckan.
Skall på återbesök på gyn den 16 januari för att efterkontrollera så att allt ser bra ut.
Jag har en liten molande mensverk hela tiden, men det kan ju också vara för att livmodern håller på att växa.
Jag är nu fullkommligt livrädd, skakis och galet nojig och hoppas fasen att dessa känslorna skall avta under veckan. Jag kan ju inte springa runt och vara fröken panik i sex månader nu...

Jag är slut nu och vill inte vara med om det här igen.
När det är blod inblandat så ser det ju ofta ut som att det är så jäkla mycket, och man blir totalt vettskrämd av det.
Det positiva i allt detta är ju att vi faktiskt fick en glimt av vårat lilla yttepytte <3 Det var coolt!


RSS 2.0